Overslaan en naar de inhoud gaan

Izegem | Binnentuin stadhuis

De oude raadszaal van stad Izegem verdween in 2014 onder de sloophamer en daardoor kwam er een ruimte op de site van het stadhuis vrij. Er werd gekozen om deze ruimtes iets uit te breiden en enkele parkeervakken op te geven om de ruimte in te richten als een groene oase. Voor het ontwerp is er gespeeld met het aanwezige microreliëf, zo werden trap- en keerelementen geplaatst om een extra dimensie te verkrijgen. De vele zit- en trapelementen zijn ideaal voor groepsfoto's, om een praatje te slaan of om te lunchen. 

Binnentuin stadhuis Izegem
Binnentuin stadhuis Izegem

Het gecreëerde microreliëf zorgt ook voor een goede waterhuishouding. Zo wordt het hemelwater tegengehouden bij hevige regenval en kan het hemelwater infiltreren in de groenvakken. In de verharding zijn er open goten voorzien die richting wadi's lopen, waar het hemelwater kan infiltreren. De open goten zorgen in combinatie met de wadi-plantvakken voor een speels en natuurlijk aanzien van de binnentuin. 

Qua plantenkeuzes is er gekozen binnen een rustig en romantisch kleurenpallet te blijven, de witte en roze bloei geven namelijk de beoogde sfeer op huwelijksrecepties die regelmatig in de tuin doorgaan. Daarnaast werden er ook fruitbomen voorzien en werd er een bloemenweide ingezaaid. 

De bestaande overdekte fietsenstalling wordt opgewaardeerd en uitgebreid. De binnentuin blijft ook buiten de openingsuren van het stadhuis toegankelijk voor burgers. 

  • Adres: Stationsstraat, Izegem
  • Oppervlakte: 1.600 vierkante meter
  • Ontwerp: stad Izegem
  • Beheer: stad Izegem