Het pleintje, gelegen naast het dorpshuis in Emelgem, was vooral gekend voor zijn volkskeuken en kleine evenementen. Het was een zo goed als ongebruikte verharde omgeving. Het had echter een grote troef, nl. een prachtige, oude Magnoliaboom. Alle overbodige verhardingen werden weggenomen, er werden bloei- rijke borders, een pluk- en sneukeltuintje en een openbare barbecue geïnstalleerd. De bestaande beplanting werd zo goed als volledig behouden, maar soms was een snoeibeurt nodig. In elke boom groeit een klimplant, er is een pluktuin, tegen de muren zijn er leiperen geplant. Onder de Magnolia werd Ajuga geplant omdat deze wat tred kan verdragen. Door verder met bloembollen te werken is er al heel vroeg, veel bloei. In de oude Magnolia werden lampenslingers gehangen
Emelgem is sinds de middeleeuwen bekend als perendorp. Daarom werd er een bespeelbaar kunstwerk geïnstalleerd in de vorm van een peer. Omdat het pleintje een te steile mindervalidenhelling had, werd deze vervangen door een lift en een compacte trap. Het plein kreeg hedendaags meubilair. Elementen zoals leuningen, palen, fietsnietjes, … werden in zwarte kleur uitgevoerd. De banken, barbecue en het speelelement bestaan uit cortenstaal, in combinatie met hout. Verdere materialen zijn lichtgrijs beton, zoals voor de boordstenen, prefab keermuren en trap, en een geveegde betonverharding met grasvoegen. Aan het gazon werd lava toegevoegd om steviger te zijn en om dienst te doen als waterinfiltratiezone. Er werden voor het eerst in de stad ook gescheiden afvalbakken geplaatst.
Het ongebruikte pleintje is nu getransformeerd tot een gezellige, sfeervolle plek met vele bezoekers en een verbeterde dorpssfeer.
- Adres: Emelgemseplein
- Oppervlakte: 450 m2
- Ontwerp: stad Izegem (T. Coens)
- Groenaanleg en -onderhoud: Tuinen Frans Maes, Lendelede