Overslaan en naar de inhoud gaan

Landen | Onthardingsproject dorpsplein

Landen

In de deelgemeente Laar staat een kapel die aan alle zijden was omsloten door wegen, waardoor de directe omgeving sterk verhard was. De gemeente Landen besloot om aan één zijde van de kapel de weg op te breken om zodoende ruimte te maken voor een nieuwe groenzone. Bij de opmaak van het ontwerp werden de omwonenden betrokken door middel van een bevraging. 

Dorpsplein in Landen
Dorpsplein in Landen

Om een duurzame ruimte te creëren werd een minimale hoeveelheid waterpasserende verharding toegepast en een wadi aangelegd. Hierdoor wordt er een duurzame ruimte gecreëerd. Het aangeplantte groen is bloemrijk en op een speelse manier toegepast. De speeltoestellen en de petanquebaan nodigen de omwonenden uit om elkaar te ontmoeten. Door de rechtstreekse verbinding tussen de Spoorwegstraat en de Everpoelstraat op te heffen verhoogt de verkeersveiligheid. 

Dit project toont aan dat er impactvolle projecten kunnen worden aangelegd als je met een frisse blik kan kijken naar de publieke ruimte en de mobiliteit binnen je gemeente. 

Dit is een proefproject. Als na analyse blijkt dat dit zijn vruchten afwerpt, zullen gelijkaardige ideeën in de andere deelgemeenten ongetwijfeld in een stroomversnelling komen. Op die manier hoopt het beleid tal van overbodige verhardingen gefaseerd te kunnen afbouwen met een bloemrijk alternatief in de plaats. 

  • Adres: Everpoelstraat, Landen
  • Oppervlakte: 335 vierkante meter
  • Ontwerp: gemeente Landen 
  • Onderhoud: gemeente Landen