Overslaan en naar de inhoud gaan

Mechelen | Stiltebos

Mechelen

Domein Tivoli is een frequent bezocht park. Er zijn meerdere speelgelegenheden, waardoor het er vaak druk is. Er was dus nood aan een stilteplek, waar mensen kunnen wandelen, een boek lezen, aan yoga doen... 

Autoparking wordt stiltebos in Mechelen
Autoparking wordt stiltebos in Mechelen

Aangezien er een nieuwe parking aangelegd werd aan een andere kant van het park, had de voormalige parking geen functie meer. Het stadsbestuur van Mechelen besliste om deze verharde omgeving om te vormen naar een stiltebos. Er werd samengewerkt met Urban Forests, SUGi en Klimaan vzw. 

In totaal werden er 4.050 bomen geplant op deze locatie volgens de Miyawaki-methode. Bij deze methode wordt er nagebootst hoe een bos zou groeien als mensen er zich niet mee zouden bezig houden. Daarvoor wordt de bodem geoptimaliseerd door middel van grote hoeveelheden organisch materiaal en worden kleine bomen en zaailingen zeer dicht tegen elkaar aangeplant.

Door gebruik van de Miyawaki-methode groeit een bos tot 10 keer sneller, is het 30 keer zo dens en wordt er snel een grote hoeveelheid biodiversiteit gecreëerd. Het resultaat in Mechelen bevestigt de doeltreffendheid van deze manier van werken: met slechts één watergift in het voorjaar heeft dit bos de droge zomer perfect overleefd. 

Na slechts enkele groeiseizoenen zal deze plek een stille, groene oase zijn waar mensen tot rust kunnen komen en waar er natuureducatieve activiteiten rond biodiversiteit zullen worden georganiseerd.

  • Adres: Tivolilaan, Mechelen
  • Oppervlakte: 1.500 vierkante meter
  • Ontwerp: deels stad Mechelen & Urban Forests te Erezée 
  • Beheer: Klimaan vzw te Mechelen, Urban Forests te Erezée en stad Mechelen