arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Overijse | Hof van Eten

Overijse

De voormalige pastorietuin in Terlanen wordt doorkruist door een veelgebruikte trage weg. De tuin werd de laatste jaren weinig beheerd. Door de interessante ligging, de historie en de aanwezigheid van waardevolle bomen werd de tuin omgevormd tot een pluk- en kringlooptuin waar natuurbeleving, ontmoeting en educatie centraal staan.

Hof van Eten in Overijse
Hof van Eten in Overijse

De uitvoering van de nieuwe tuin is het resultaat van een samenwerking met verschillende scholen en vrijwilligers. De aansturing en uitvoering gebeurde door het gemeentebestuur terwijl kleuters van de nabijgelegen school hielpen bij het inzaaien en planten, en de leerlingen van de technische school het titelbord uitfreesden. Op hun beurt zullen vrijwilligers de aangeplante druivelaars onderhouden.

De toegangspoort tot de tuin bestaat uit een serregebinte dat zo typisch is voor Overijse. Langs de trage weg zijn eetbare planten aangeplant. Het gaat hier zowel over meer gekende planten als over vergeten soorten. Naast elke plant is een educatief bord geplaatst met de plantennaam en meer uitleg over de oogstijd en de toepassing van de plant. Omdat Overijse bekend staat als druivengemeente zijn er verschillende druivenrassen aangeplant. Er werd eveneens een boomgaard aangelegd met hoogstammige fruitbomen. Een grote picknicktafel biedt bezoekers een mooie rustplek, met zicht op het landelijke dorp en enkele waardevolle bomen. Zo zijn er 3 monumentale tulpenbomen en een oude haagbeuk van ca. 200 jaar oud te bewonderen.

Bij het onderhoud van de tuin wordt het kringloopprincipe toegepast waarbij al het snoeihout verwerkt wordt in een takkenwal of gebruikt wordt voor vlechtwerk. Bladeren worden ter plaatse gecomposteerd.

Om de biodiversiteit en de natuurwaarde te verhogen, wordt een extensief maaibeheer toegepast. Er wordt dus niet gemaaid omdat het gras te hoog staat, maar wel wanneer de wilde bloemen zijn uitgebloeid en zaadjes hebben verspreid op de bodem. Zo komen er op termijn meer bloeiende planten die goed zijn voor bijen en insecten. De aandacht voor deze bestuivers wordt versterkt door de aanwezige insectenhotels.

  • adres: Kapelleweg
  • oppervlakte: ca. 1 ha
  • ontwerp, groenaanleg en -onderhoud: gemeente Overijse, i.s.m. vrijwilligers