De IJse loopt dwars door het centrum van Overijse. Het overkappen van de IJse deed de dorpsnaam alle eer aan, maar de IJse kan ook in het centrum nu weer het daglicht zien. Al vanaf de start had een project een blauw karakter. Maar dankzij de aankoop van een park werd een groene dimensie toegevoegd aan het project. Het resultaat? Een groenblauwe fiets-as dwars door het centrum.
We beginnen bij het begin. Vanwege wateroverlast in het centrum van Overijse werd er een rioleringsproject opgestart. Het hemelwater moest terug de kans krijgen om te infiltreren in de bodem. Om niet te hoeven inboeten op parkeerruimte werd er gebruik gemaakt van een waterdoorlatende verharding. Zo wordt de kans op overstromingen verkleind zonder parkeerplaatsen te verliezen. Daarnaast wordt het rioolwater eerst gezuiverd alvorens het in de IJse geloosd wordt, zo wordt de waterkwaliteit verbeterd.
Langs het Groothuyspark werd de IJse terug open gelegd, dit verhoogt de beleving en de natuurwaarde. Fietsers kunnen hier ten volle van genieten want de nieuwe fietsverbinding loopt langs dit deel van de IJse. Aanvullend werden er waar mogelijk plantvakken aangelegd en bomen aangeplant. Zwakke weggebruikers kunnen het centrum van Overijse veilig doorkruisen in een aangename, veilige en groene omgeving.
Een aanvankelijk overwegend technisch project kreeg een nieuwe wending met als resultaat een veilige, aangename verkeersdoorstroming voor zwakke weggebruikers. Ook voor de IJse heeft het project een positieve impact. Ze krijgt terug ademruimte, ontvangt meer regenwater en minder vervuild rioolwater. De eerste waterplantjes hebben zich al weten vestigen.
- Adres: J. Bt. Dekeyserstraat, Dr. J. P. Dieudonnéstraat en E. Carelstraat, Overijse
- Oppervlakte: 1.200 vierkante meter
- Ontwerp: Sweco Belgium
- Aanleg: Bruggeman-Maes
- Beheer: gemeente Overijse