Bestaande toestand
Het park is een overblijfsel van de tuin die bij de villa van de Walle hoorde. De tuin is aangelegd in Engelse landschapsstijl maar had wat aan glorie verloren. De paden waren in de loop der jaren op verschillende plaatsen rechtgetrokken. De vijver was lek, waardoor de betonnen rand zichtbaar werd. Door het vele struikgewas had men maar weinig overzicht meer in het park en bijgevolg ook weinig sociale controle, wat resulteerde in een zeker onveiligheidsgevoel.
De bomen aan de rand van het park waren in het verleden verkeerd gesnoeid en waardevolle bomen in het park vertoonden een achterstallige snoei. De laatste jaren waren er ook geen bomen meer aangeplant waardoor veel bomen eenzelfde leeftijd hebben en er geen continuïteit is voor de komende jaren.
Ontwerp
Tijdens de opmaak van het voorontwerp werden verschillende adviezen ingewonnen en verwerkt in het ontwerp. Ruimtelijk werd het park ingedeeld in 2 verschillende entiteiten. Enerzijds beschouwt men een natuurzone in de noordelijk deel van het park dat grenst aan private tuinen. Anderzijds heeft men een cultuurzone in de omgeving van de kapel, de villa en de straatzijde van de Meensesteenweg en de Westlaan.
Zone natuur
Het park werd gezien als een klein, groen eiland omgeven door de verkeersinfrastructuur van de rotonde, de Westlaan en Meensesteenweg. Het doel was om de biodiversiteit en structuurvariatie te verhogen waarbij de fauna volop kansen krijgt. Door de rijpere ondergrond onder de oudere bomen was het mogelijk om een deel van de heesters te rooien en te vervangen door bosflora en stinzenplanten. Op weloverwogen plaatsen bleven heesters behouden en worden ze voortaan beheerd als hakhout om opnieuw structuurvariatie te stimuleren en de gelaagdheid te behouden. De stammen van de gevelde bomen werden in het park verwerkt als liggend dood hout.
Zone cultuur
Hier staat de mens centraal en is het belangrijk dat men er kan vertoeven en genieten van het park. Het open grasplein bleef behouden zodat er kleine en zachte evenementen kunnen plaatsvinden. Door het gericht verwijderen van enkele bomen en struiken werd deze zone meer open en ontstaat er een spel van licht en schaduw. De speelzone werd op een natuurlijke wijze ingericht met een glooiend gazon en avontuurlijke speeltoestellen. Nabij de speelzone werden banken ingeplant. De padenstructuur werd glooiender en kreeg een moderne look. Om de relatie te versterken tussen de rotonde en de verderop gelegen vasteplantenborder, werden ter hoogte van de Westlaan perken aangelegd met weinig onderhoud eisende vaste planten.
Water en oeverinrichting
De oevers en vijver werden betrokken bij beide zones en kregen een aparte behandeling. De betonnen vijverrand werd weggenomen. In het cultuurgedeelte werden de oevers uitgevoerd met een vaste, houten oeverbeschoeiing om een strakke afgewerkte rand te verkrijgen.
Ter hoogte van het natuurgedeelte werden de vijverranden aangelegd onder een zachthellend ‘strandprofiel’. In de 2 m brede oeverzone kunnen bloeiende moerasplanten groeien in verschillende dieptezones. Om het water op peil te houden werd er gekozen voor kleimatten die de vijver met een natuurlijk materiaal waterdicht maakt.
Verharding
De hoofdpaden werden uitgevoerd in uitgewassen beton met hierin lichtgevende granulaten zodat er in het park zelf geen verlichting moest voorzien worden. Deze granulaten nemen overdag het licht op en geven dit gedurende de hele nacht af. Zo worden de paden op een subtiele manier aangelicht zonder dat de aanwezige fauna verstoord wordt door te veel nachtlicht. Betonpaden zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en zijn duurzaam en gemakkelijk in onderhoud. Het secundaire pad in de natuurzone werd aangelegd in gebroken steenslag.
Meubilair
De banken werden allemaal in dezelfde, eigentijdse stijl uitgevoerd die aansluit op de vormgeving van de paden. Ze bestaan uit een metalen frame waarop hout werd gemonteerd. Sommige zijn uitgevoerd met een leuning, andere hebben een bredere horizontale zone waarop picknicken mogelijk is.
- adres: Meensesteenweg - Westlaan
- ontwerp: Buro Bossaert, Moorslede
- aanleg en onderhoud: Tuinen Silvère Vandeputte, Deerlijk