arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Roeselare | Sint-Jozef breekt uit

Roeselare

De stad Roeselare heeft de omgeving rond de Sint-Jozefkerk heringericht om een nieuwe groene ontmoetingsruimte te creëren. Door een gewijzigd mobiliteitsplan, volgens het STOEP-principe, werd de buurt veiliger en kwam ruimte vrij voor groen en water. De stad startte het project ‘Sint Jozef breekt uit’ met enkele partners en betrok de burgers door middel van een participatietraject.

Roeselare - Sint-Jozef breekt uit
Roeselare - Sint-Jozef breekt uit

De bestaande betonnen rijweg werd versmald, waardoor de groene middenberm werd verdubbeld. 76 waardevolle lindes en Amerikaanse eiken kregen hierdoor bijkomende ondergrondse groeiruimte. De zieke bomen werden vervangen door gelijkaardige soorten. Aan de woningkant werden parkeerplaatsen, voetpaden en opritten verhard met een doorlaatbare voeg. Ook werden er beplante wadi’s voorzien.

Rond de kerk zijn stapstenen voorzien, gemaakt uit gerecupereerd beton van de rijweg. Het hemelwater van de kerk wordt opgevangen en hergebruikt voor sanitair en het bewateren van de plantbakken. Het teveel aan water stroomt in open goot richting een wadi. Tussen de rustplekken met bloemrijke vaste planten en bloemenweides zijn picknickbanken voorzien, samen met speelprikkels, zoals een petanqueveld.

  • oppervlakte: 12.455 m2
  • ontwerp: Buro Bossaert
  • aannemer: Devagro
  • beheer: Tuinen Decock
  • contact: Louis Vandermaes
  • adres: Deken de Saegherplein – Azalealaan, Roeselare