arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Roeselare | Vergroening stadscentrum

Roeselare

Roeselare | Vergroening stadscentrum

Vergroening stadscentrum Roeselare

In 2016 werd de Grote Markt van Roeselare grotendeels heraangelegd. Dit jaar werd het Marie-Louise De Meesterplein en de Botermarkt onder handen genomen. Dit werd telkens met dezelfde doelen voor ogen gedaan: groene zones creëren die dienst doen als rust- en samenkomstplaatsen en een uniform straatbeeld realiseren met behoud van de identiteit van de verschillende pleinen.

Pleinen worden heraangelegd

De vraag om de stad te vergroenen bestond al langer. Dit was dan ook het uitgangspunt van de ontwerpen voor de heraanleg van de verschillende pleinen. Tegelijk wou men de mensen dichter bij elkaar brengen door hen her en der de gelegenheid te geven tot een rust- en samenkomstmoment. De uitgangspunten die het stadsbestuur naar voren schoof waren dat het ontwerp mooi, tijdloos, sober en efficiënt moest zijn.

Verhoogde groenzones

Er werd gevraagd om verhoogde groenzones te ontwerpen. Dit heeft als voordeel dat er niet zo gemakkelijk kan doorgereden worden. De betonnen omranding werd niet alleen als zitelement toegepast, maar door de solide vorm fungeert ze ook als verkeersgeleider en schermt ze de voetgangers af van het gemotoriseerd verkeer. Op de 3 pleinen was het steeds de bedoeling om de voetgangers te beschermen en een autovrij plein te maken. Tegelijk werden ook de groenzones beschermd.

Centraal op de Botermarkt werd er gekozen om een Acer rubrum ‘Scanlon’ aan te planten die voor extra cachet zorgt tussen de reeds aanwezige platanen. Er is hier een laad- en losplaats voorzien voor toelevering van de horeca. De parkeerplaatsen voor het stadhuis zijn vervangen door verhoogde grasperken.

Op de Grote Markt werd er langs beide kanten van de rijweg Pyrus calleriana ‘Chanticleer’ in leivorm aangeplant. Dit zorgt voor een laaneffect en geleidt het verkeer over de markt. Er werd ook een infobordje geplaatst die meer vertelt over de boomsoort en de kenmerken ervan.

Het Marie-Louise De Meesterplein, het plein rondom de Sint-Michielskerk, werd ook volledig onder handen genomen. De Meensesteenweg die uitkomt op dit plein is de grote toegangsweg naar het centrum van Roeselare. De aanwezige beplanting zorgt voor een fleurig onthaal. De beplanting is een mix van vaste planten en eenjarigen. Om het historisch karakter van het plein te bewaren werd er een linde bijgeplant zodat langs weerszijden van de toegang tot de kerk een lindeboom groeit. Aan de andere kant van de kerk werden Gleditsia’s aangeplant wat bij inval van het zonlicht voor een feeërieke sfeer zorgt.

Uniform straatbeeld

Het stadsbestuur is zeer tevreden met het resultaat. De betonelementen vormen meer en meer herkenbare aspecten in het algemene straatbeeld. Het geeft vooral voldoening dat deze betonnen zitelementen daadwerkelijk gebruikt worden. Ze zorgen er ook voor dat in het stadscentrum een herkenbaar uniform straatbeeld werd gecreëerd. Op die manier krijgen alle nieuw aangelegde pleinen dezelfde look, zonder dat ze hun eigenheid verliezen.

  • Ontwerp: stadsbestuur
  • Groenaanleg Grote Markt: Tuinen Dewulf, Ieper-Boezinge
  • Groenaanleg Botermarkt: Tuincreatie Igodt, Zwevegem
  • Groenaanleg Marie-Louise Demeesterplein: Seru nv, Veurne
  • Groenonderhoud: stadsbestuur