arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Gillis-Waas | Speelplaats school De Zandloper

Sint-Gillis-Waas

Gemeentelijke basisschool De Zandloper transformeerde de verharde speelplaats om tot een natuurlijke speelomgeving met diverse groene zones en speelelementen.

Sint-Gillis-Waas - Speelplaats De Zandloper
Sint-Gillis-Waas - Speelplaats De Zandloper

Het nieuwe ontwerp, gericht op veiligheid en gezondheid, clusterde de verharding en creëerde groene ruimtes om kinderen actief buiten te laten spelen.

Eén van de doelen bij heraanleg was maximale infiltratie. Naast het ontharden van de speelplaats, werden er diverse wadi’s voorzien, verspreid over het terrein. Dit niet alleen als speelse toevoeging, maar ook om water ter plaatse te laten infiltreren en zo de riolering te ontlasten. Natuurlijke speelprikkels zoals wilgen tunnels, heuvels, een boomstammenparcours en klimnetten werden geïntegreerd. Bestaande bomen werden behouden, gerooide exemplaren kregen een tweede leven als speel toestel, en zelfs betontegels dienden als zitmuurtjes rond nieuwe groenzones.

Op sommige plaatsen lopen nieuwe wandelpaden langs bestaande bomen. Om de wortels niet te beschadigen, werden de paden niet uitgegraven maar hoger dan het maaiveld aangelegd. Er werd ook nieuwe beplanting voorzien, waarbij gekozen werd voor streekeigen beplanting en diverse soorten kleinfruit. Het ontwerp omvatte ook een herziening van de circulatie voor voetgangers, fietsers, automobilisten en hulpdiensten om de veiligheid rondom de school te verbeteren.

  • oppervlakte: 4.445 m2
  • ontwerp: Davy Van Laere
  • aannemer: VMG De Cock & eigen regie
  • beheer: Eigen regie
  • contact: Bart Van Santen
  • adres: Zandstraat 16, Sint-Pauwels