arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Niklaas | Houtbriel

Sint-Niklaas

De Houtbriel, een zijstraat van de Grote Markt, werd in het verleden aangelegd met zeer veel verharding. Er werden toen ook bomen voorzien in kleine boomroosters. Deze bomen begonnen te lijden in deze groeiplaatsomstandigheden: er was niet voldoende doorwortelbaar volume. Ook veroorzaakten ze daardoor schade aan het wegdek van de Houtbriel: de kleiklinkers werden omhooggeduwd door de boomwortels. Het stadsbestuur gebruikte de vitaliteit van de bomen als startpunt voor een ontharding in de winkel-wandelstraat. Op die manier konden niet alleen de bomen worden gered, er is nu ook ruimte voor een kleurige beplanting. 

De Houtbriel in Sint-Niklaas
De Houtbriel in Sint-Niklaas

Het resultaat is een ontharding in de vorm van een brede strook, langsheen de bestaande bomen. In de ontharding werden heesters en allerlei kleurrijke vaste planten voorzien. De bodem werd bedekt met fijne lava. 

Om ervoor te zorgen dat passanten niet doorheen de beplanting zouden struinen, werd er een hoge boord van blauwe hardsteen rondom het plantvak geplaatst. Deze barrière vormt echter geen probleem voor waterinfiltratie, aangezien de stenen werden geplaatst met telkens een opening van enkele centimeters breed ertussen. Het gevolg is dat water van de straat nog steeds de beplanting in kan lopen en het plantvak beschermd is tegen al dan niet opzettelijke beschadiging. 

Het stadsbestuur kreeg van de omwonenden, horeca-uitbaters en bezoekers van de Houtbriel zoveel positieve reacties dat deze aanpak zal herhaald worden in andere plantvakken in omliggende straten.

  • Adres: Houtbriel, Sint-Niklaas
  • Ontwerp: stad Sint-Niklaas
  • Aanleg: uitbraak en wegenis door De Roeck-Teugels bvba te Sint-Gillis-Waas en groenaanleg door stad Sint-Niklaas
  • Beheer: stad Sint-Niklaas