arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Niklaas | Paradijspark

Sint-Niklaas

In 2015 werd bij een rioproject voor de dorpskern van Belsele een bufferbekken voorzien langs de Paradijsbeek, net voor deze samenvloeit met de Belselebeek en dan verder stroomt door de dorpskern. Het bufferbekken werd ingetekend op een voormalig landbouwperceel, louter als een functioneel, rechthoekig opvangbekken. De resterende ruimte diende oorspronkelijk terug naar de landbouw te gaan. Omdat het hier ging om een lang en smal perceel waren de milieu- en groendienst vragende partij om het bufferbekken natuurtechnisch in te richten. Er werd geopteerd voor een combinatie van landschappelijke, ecologische, educatieve, waterhuishoudkundige en recreatieve functies.

Door de groendienst werd een ontwerpschets uitgetekend. Dit werd teruggekoppeld met de buurtbewoners en natuurverenigingen. Daarna werd een definitieve invulling van het terrein op punt gesteld.

Paradijspark in Sint-Niklaas
Paradijspark in Sint-Niklaas

Ontwerp

Het definitieve ontwerp voorzag in o.a. een zwaluw- en vogelkijkwand, een wadi, een heuvel met zwakke helling, een hangkorf voor bijen (sun hive), een graasweide voor schapen en een picknickruimte.

Bij de aanleg van het perceel werd naast de stedelijke groendienst ook beroep gedaan op lokale natuurverenigingen en sociale tewerkstelling. Zo heeft de ‘Wase Imkerbond’ ingestaan voor het plaatsen en onderhouden van de bijenkorf en het aanplanten van enkele bijenvriendelijke bomen en struiken. Milieuvereniging ‘De Raaklijn’ i.s.m. het Regionaal Landschap Schelde-Durme verzorgt en onderhoud de zwaluwwand. Een herder staat in voor de graasweide en het beheer van de oevers van het bufferbekken.

Het sociaal economiebedrijf ‘Jomi’ stond in voor de aanleg van de vogelkijkwand, enkele natuurlijke speelelementen en zitstammen. De toegankelijke zone werd ingezaaid met een bloemrijk graszaadmengsel waarbij enkel een pad en een picknickruimte gemaaid worden.

  • adres: Hulstendreef, Belsele
  • oppervlakte: 7.800m²
  • ontwerp: stadsbestuur
  • aanleg en onderhoud: lokale verenigingen, herder en stadsbestuur