Stekene | Kerkomgeving
Het dorp Kemzeke viert dit jaar zijn 900-jarig bestaan. Dit was de ideale gelegenheid om de kerkomgeving te vernieuwen. De verouderde beplanting zorgde ervoor dat het kerkgebouw niet meer zichtbaar was. De gesloten heesterbeplanting creëerde een gevoel van onveiligheid en er was geen zitgelegenheid.
De nieuwe kerkomgeving moest opnieuw een ontmoetingsplaats en herkenningspunt worden in de dorpskern. Het nieuw ontwerp voorziet niet enkel groeninfrastructuur maar biedt ook mogelijkheden aan de burger om er activiteiten uit te oefenen en mensen samen te brengen. Daarom is er meer open ruimte gecreëerd en zijn er grotere verhardingsoppervlakken met zitelementen voorzien.
In het nieuwe ontwerp is duurzaamheid een belangrijke factor. Het was de doelstelling om met beperkte kosten en middelen een parkje te creëren dat ontmoetingsmogelijkheden biedt.
Ondanks de beperkte beplantingsvakken is getracht om heel wat diversiteit in de beplanting te realiseren. Er is gekozen voor vaste planten en bloembollen die doorlopend bloeien en die een bron van voeding zijn voor bijen, vlinders en insecten. Daarnaast werden meerstammige, bloeiende, solitaire heesters aangeplant die een bepaalde sfeer oproepen. Er is gekozen om niet teveel beplanting te voorzien maar wel kwalitatiever en onderhoudsvriendelijker groen. De bestaande bomenrij rond de kerk werd behouden.
Voor de verharding is geopteerd voor uitgewassen beton. Dit is onderhoudsvriendelijk en is goed betaalbaar. Het regenwater infiltreert in de bodem via de groenzones.
Bij recente evenementen is gebleken dat de burgers goed gebruik maken van de nieuwe ruimtelijke invulling van de kerkomgeving. Dit geeft een nieuwe impuls aan de dorpskern.
- Adres: Kemzekedorp
- Ontwerper: Gemeentebestuur (N. De Wilde)
- Groenaanleg en straatmeubilair: Gemeentebestuur
- Aanleg betonverharding: Aannemingen De Witte, Maldegem
- Onderhoud: Gemeentebestuur