arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Vilvoorde | Wilgenplein

Vilvoorde

In Vilvoorde werd het Wilgenpark als ecologisch buurtgroen aangelegd. Er werd een groot deel onthard. Enkele bestaande bomen kregen hierdoor de groeiruimte die ze nodig hebben om volledig uit te groeien, daarnaast werden er ook nieuwe bomen bijgeplant. Centraal in het park is een slingerende takkenwal voorzien. Deze kan als een beschutte schuilplaats functioneren voor kleine zoogdieren, vogels, insecten en bepaalde amfibieën. De takkenwal wordt aangevuld met snoeihout en dergelijke en functioneert ook deels als natuurlijk speelelement. 

Wilgenplein in Vilvoorde
Wilgenplein in Vilvoorde

Het Wilgenpark wordt extensief beheerd en werd ingezaaid met verschillende bloemenweides, afhankelijk van de standplaats. Zo zaaide de stad een schaduwbloemenmengsel onder de bomen. Daarnaast zijn er ook verhoogde zandgordels voorzien, deze werden ingezaaid met een extensief te beheren grasmengsel. Deze taluds creëren een zekere speelsheid en dienen mede als buffer tussen de straat en het park. Op de flank van zo'n talud zijn enkele zitstenen voorzien als rustplaats. 

Er zijn verschillende wadi's aangelegd, één met enkele boomstammen als speelconstructie en dan enkele wadi's die via een cascadesysteem in elkaar overlopen. Dit creëert naast een groot waterbergend vermogen, ook ruimte voor een natuurlijke, kruidenrijke vegetatie. Daarnaast kunnen de wadi's ook gebruikt worden als speelelement. Rond de wadi's zijn er meerstammige bomen geplant. In het kader van een goede waterinfiltratie zijn verharde wandelpaden voorzien uit grasdallen. In sommige grasdallen zijn kleine kasseien geplaatst, dit op plaatsen waar minder betreding is om zo een ruige vegetatie tussen de grasdallen tegen te gaan. 

  • Adres: Wilgenstraat, Vilvoorde
  • Oppervlakte: 22.432 vierkante meter
  • Ontwerp: Davy Van Laere, landschaps- en tuinarchitect
  • Onderhoud: Landmax bv & Krinkels