Overslaan en naar de inhoud gaan

Wevelgem | Begraafplaats

Wevelgem

De Bankbeekstraat nabij de begraafplaats van Gullegem werd heringericht en gedeeltelijk onthard. Na de heraanleg werd de Bankbeekstraat naast een eenrichtingsstraat ook een fietsstraat. 

Herinrichting en gedeeltelijke ontharding voor Bankbeekstraat in Wevelgem
Herinrichting en gedeeltelijke ontharding voor Bankbeekstraat in Wevelgem

De ontwerper kwam met een concept om een groot deel te ontharden. Op dat deel kwam een wandelpad doorheen een zachte groenzone met bloemenweides, hagen en streekeigen hoogstammige bomen. Er werd ook een wadi voorzien voor een maximale waterinfiltratie. De riolering op de begraafplaats werd verwijderd waardoor het hemelwater maximaal infiltreert in de bodem of naar de wadi wordt gestuurd. 

Door de gedeeltelijke ontharding werd de rijbaan smaller, waardoor meteen gekozen werd om de Bankbeekstraat in te richten als fietsstraat. Er werden plantvakken voorzien met een verlaagde boordsteen aan de straatkant, zodat het hemelwater van de straat rechtstreeks in het plantvak kan lopen en maximaal kan infiltreren. De klinkers/kasseien die oorspronkelijk het voetpad vormden, werden gerecupereerd in het nieuwe ontwerp met een groene voeg. 

De ontwerpers streven naar een duurzame aanplanting, bestaande uit gazon, bloemenweiden, bijenvriendelijke beplanting en een waardevol assortiment aan bomen. De blik op de groene begraafplaats werd opengetrokken voor de buurt en passanten zodat het geheel een eenheid vormt. In een volgende fase wordt dit project gekoppeld aan een nieuw renovatieproject van een aanpalende sociale wijk. 

  • Adres: Bankbeekstraat, Wevelgem
  • Oppervlakte: 4.200 vierkante meter
  • Ontwerp: Greenconcepts Moorsele & studiebureau Cnockaert
  • Onderhoud: Tuinen Casteleyn en zonen, Meulebeke