Het gemeentebestuur kocht in 1954 het 19de-eeuwse kasteel met tuin in Engelse landschapsstijl. Het kasteel werd omgevormd tot gemeentehuis, de tuin werd een openbaar park. Later werd in het park een bibliotheek gebouwd, een tennisveld aangelegd, speeltoestellen geplaatst en aan de rand kwamen een zwembad en sporthal. Het oorspronkelijke karakter en charme van het park verdwenen mettertijd. De 2 tuinpaviljoentjes, waarvan één met ijskelder, de berceau, het kasteel en het smeedijzeren hek langs de straat zijn beschermd als monument.
Opmaak plannen (2010-2011)
Het park wordt heel druk bezocht door bibliotheekgebruikers, sporters, jeugdverenigingen, gezinnen met kinderen, scholen, … Diverse evenementen zorgen voor een (te) grote recreatiedruk. Om alles in goede banen te leiden en toch nog een waardevol park te behouden werd een beheerplan volgens de HPG-principes (harmonisch park en groenbeheer) opgesteld. Er werd een bomenplan en een inventarisatie van het parkgebruik opgemaakt. Via een participatief traject werd een praatplan uitgewerkt waaruit een beheerplan met een haalbare fasering werd gedistilleerd. Voor iedere fase werd een beroep gedaan op ontwerpers die het best aanleunden bij de stijl en visie.
Parkvijver (2014)
Een deel van de natuuronvriendelijke betonnen parkvijver werd heraangelegd met licht glooiende oevers, afgerand met voorbeplante kokosmatten. Bomen werden in hakhout gezet om meer licht op het water te krijgen.
Omgeving bibliotheek (2015 -2016)
Samen met de grondige renovatie van de prominent aanwezige bibliotheek werd de opdracht gegeven om de omgeving te restylen. Belangrijk was om de verschillende stijlen, nl. de Engelse parkstijl en het moderne design van de bib in elkaar te laten overvloeien. De ontwerper maakte hiervoor handig gebruik van verharding, muurtjes, materiaalkeuze en de ruimte.
Berceau (2016-2017)
De geklasseerde berceau die bestaat uit een smeedijzeren draagwerk en rode beuk was in een zeer slechte staat. In overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed werd het smeedwerk haarfijn gerestaureerd op basis van gedetailleerde opmetingen en oude foto’s. Grote, overhangende en uitgezaaide bomen werden gerooid om meer licht op de berceau te laten vallen.
Evenementenweide (2017)
De oude tennisvelden werden verwijderd. De nieuwe evenementenweide moest voldoende ruimte scheppen voor de diverse festiviteiten. Tegelijkertijd dient ze als picknick- en speelweide voor jeugdverenigingen en vakantiewerking. De ontwerper werkte deze ruimte uit als visueel scharnierpunt tussen de bibliotheek en het kasteel, rekeninghoudend met de belangrijke verbindingsassen tussen centrum, bib, scholen, aanliggende begraafplaats, sportcentrum en woonwijken.
Omgeving gemeentehuis (2017-2018)
De omgeving van het gemeentehuis was een weinig gewaardeerde ruimte. Men creëerde hier nu een aangename ontmoetingsruimte, voor passanten en de jaarlijkse wielerwedstrijd Gent-Wevelgem. Dat het kasteel een geklasseerd erfgoed is, speelde een belangrijke rol. Daarom werd gebruikgemaakt van grote verplaatsbare plant- en zitbakken, geplaatst op een combinatie van kasseien, halfverharding en grindgazon.
Speelzone (2018)
De speelzone was verouderd, weinig uitdagend en vertoonde verschillende gebreken. Ook een oud gebouwtje met afdak was een storend element en bovendien een verzamelplaats voor hangjongeren. Dit gaf een onveilig gevoel aan de passanten. De ontwerpster zorgde ervoor dat het visueel aansloot met de rest van het vernieuwde park. Het accent ligt op avontuurlijke speelnatuur. Er werden terug enkele prieeltjes voorzien als ontmoetingsplaats, doch nu wat verder van het pad gelegen. Tevens werd een houten loopvlonder als aanzet gegeven voor het bijenkunstwerk. Net zoals in de rest van het park werd de kws-verharding grotendeels vervangen door halfverharding.
Toekomstige afwerking (2019)
De randafwerking van de vijver oogt langs de kant van het kasteel eerder gevaarlijk. In 2019 wordt deze op een veilige en esthetische wijze aangepakt. Een kunstwerk met levende bijen wordt in de loop van 2019 geïnstalleerd, in en rond beide tuinpaviljoenen. Voorbereidend werden er reeds bijenvriendelijke zaai- en plantwerken uitgevoerd.
- adres: Vanackerestraat 16
- oppervlakte: 3,5 ha
- opmaak beheerplan: Fris in het landschap, Gent en Grontmij Belgium
ONTWERP
- omgeving bib, gemeentehuis en
- evenementenweide: Andy Malengier, Zonnebeke
- speelzone: Alert Eco, Gent en Ontwerpatelier Korstmos, Zottegem
- berceau en omgeving vijver: cel groen
AANLEG
- omgeving bib: Frans Maes, Lendelede
- speelzone en omgeving vijver: Tuinen Dewulf, Ieper-Boezinge
- evenementenweide en omgeving
- gemeentehuis: Vermandele, Oostrozebeke
- berceau: Atelier Tjampens, Wevelgem
- onderhoud: cel groen