arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wingene | Bloemzaadwinningsperceel

De gemeente creëerde een bloemenzaadwinningsperceel op een terrein achter de begraafplaats van Zwevezele. Er werden 26 afgebakende perceeltjes van vijftien op vier meter ingezaaid met één of meerdere bloemsoorten. Deze werden in rijen gezaaid of geplant in functie van later onderhoud. Sinds 1 maart komen vrijwilligers wekelijks het onderhoud uitvoeren. 

Bloemenzaadwinningsperceel in Wingene
Bloemenzaadwinningsperceel in Wingene

Op de infobordjes leest men hoe elke bloem groeit en bloeit: oranje havikskruid, goudsbloem, duizendblad, wilde marjolein, klaproos, veldsalie, knoopkruid, duifkruid, akelei, slangenkruid, gele kamille, gewone margriet, vlasleeuwebek, zeepkruid, boerenwormkruid, zinea, wilde peen, sint-janskruid, zwarte toorts, wouw, korenbloem, rode zonnehoed, heemst, koninginnenkruid, moerasspirea, grote teunisbloem, ijzerhard, koningskaars, vingerhoedskruid, grote engelwortel, kaardebol en zonnebloem.

De bedoeling is dat de gemeente het zaad van de bloemenpercelen oogst om elders op het openbaar domein te zaaien. Ook bouwt men de educatieve bijenhal verder uit. 

Tussen de percelen zijn graspaden gemaaid om bezoekers te verwelkomen. Op termijn zullen ook bezoekers bloemzaad kunnen komen oogsten om thuis in te zaaien. Er is een fietstocht in de maak om in mei en juni 2023 langs gemeentelijke bloemenweiden te fietsen. De eindhalte wordt het pas geopend bloemenperceel, waar bloemenzaad gratis zal aangeboden worden aan de inwoners. Op die manier kunnen inwoners het bloemenzaad in hun eigen tuin zaaien. 

Verdere plannen: 

  • Groot infobord
  • Educatieve bijenhal
  • Oogsten bloemenzaad voor inzaai gemeentelijke percelen
  • Kosteloos aanbieden van bloemenzaad aan inwoners