Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Natuur in je school’: resultaten oproep 2023

2 min. leestijd
Natuur in je school © Departement Omgeving

Met de oproep Natuur in je school ondersteunt de Vlaamse regering scholen die mee werk maken van een robuuste, veerkrachtige natuur op het schooldomein. Door maatregelen te nemen die  zorgen voor meer infiltratie en buffering van water en hittestress actief bestrijden, werken de scholen mee aan klimaat- en natuurdoelstellingen. In 2023 werden er 241 aanvragen ingediend. Daarvan werden uiteindelijk 167 projecten geselecteerd over heel Vlaanderen. 

Scholen hebben zelf ook heel wat voordelen wanneer ze hun speelplaats groener en natuurlijker inrichten. Spelen en leren in een natuurlijke omgeving heeft positieve effecten op de resultaten van leerlingen en voor het welzijn op school voor leerlingen, personeel en andere gebruikers. Een natuurlijkere schoolomgeving ondersteunt op die manier rechtstreeks de onderwijsopdracht.

Verder bepaalt de inrichting van de schoolomgeving voor een deel wat we als de norm beschouwen voor de inrichting van infrastructuur in onze bebouwde ruimte. Deze projectoproep werkt op een concrete manier aan meer draagvlak bij leerlingen, ouders en leerkrachten voor ontharding en natuurgebaseerde oplossingen en draagt zo bij aan de Transitieprioriteit Omgeving voor de toekomst van de Vlaamse overheid.

Een overzicht van alle geselecteerde projecten van de oproep 2023 vind je hier.

 

Bron foto: Natuur in je school © Departement Omgeving

Gerelateerde artikels