arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

10 km nieuwe houtkanten in de Westhoek

2 min. leestijd
Houtkanten worden aangeplant met een speciaal gebouwde machine. © VLM

In de ruilverkaveling Sint-Rijkers zorgde de Vlaamse Landmaatschappij voor de aanleg van 10 kilometer nieuwe houtkanten. Om gemakkelijker te kunnen werken op de smalle percelen en zo weinig mogelijk bodemschade aan te richten, liet de aannemer een speciale plantmachine maken. Een primeur!

De voorbije tientallen jaren zijn veel houtkanten in de Westhoek verloren gegaan. Door de lange rijen houtkanten wordt de historische scheiding tussen de polders en het zandleemgebied in de toekomst weer beter zichtbaar. Langs de rand van het plateau van Izenberge, in de gemeenten Veurne, Alveringem en Lo-Reninge werden 20.000 stuks meidoorn, vlier, sleedoorn, zwarte bes en iep aangeplant, samen goed voor 10 kilometer nieuwe houtkant. In het vlakke landbouwlandschap bieden de houtkanten een onderkomen aan insecten, vogels, vleermuizen, egels, hazen en andere weide- en akkerfauna. Jan Belaen, die als onderaannemer voor Krinkels werkt, liet een machine bouwen die het maaiveld opensnijdt en een sleuf graaft waarin de planten worden geplaatst. Op die manier wordt de bodem minder omgewoeld en sluit de aarde beter aan waardoor de groeikansen voor het jonge plantgoed verbeteren.

Het beheer van de nieuwe houtkanten langs de plateaurand is in handen van de provincie West-Vlaanderen terwijl de houtkanten langs wegen door het gemeentebestuur van Alveringem worden beheerd. De aannemer zal de eerste drie jaar toezien op de evolutie van de planten; pas daarna gaat het beheer over naar de verschillende besturen.

Meer info op de website van VLM. Bekijk hier het youtube filmpje met de machine in actie.

 

Bron foto: Houtkanten worden aangeplant met een speciaal gebouwde machine. © VLM

Gerelateerde artikels