arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

41 Limburgse gemeenten stappen in nieuw provinciaal klimaatbomenproject

3 min. leestijd
41 Limburgse burgemeesters ondertekenden het klimaatbomencharter. © Provincie Limburg

Met de ondertekening van een charter in het Provinciaal Natuurcentrum in Genk gaven eind maart 41 Limburgse gemeenten het startschot voor het nieuwe provinciale klimaatbomenproject. Ze engageren zich daarmee om de bomen op hun grondgebied op een goede manier te onderhouden en behouden. Tegen september 2024 nemen de deelnemende gemeenten nieuwe stappen om een doordacht gemeentelijk bomenbeleid mogelijk te maken. 

Limburg mag dan wel bekendstaan als een groene provincie, ook hier kunnen bomen extra bescherming gebruiken. Provincie Limburg werkt in het kader van klimaatadaptie al enige tijd rond klimaatbomen in de woon- en werkomgeving. De 41 gemeenten engageren ze zich om tegen september 2024 stappen te zetten rond een doordacht gemeentelijk bomenbeleid.

Belangrijke aandachtspunten zijn:

  1. het promoten van een doordacht bomenbeleid via plannen
  2. het werken aan een diversiteit aan bomen
  3. bomen oud laten worden
  4. bomen combineren met ander groen
  5. werken aan klimaatbestendige groeiplaatsen.

 

Concreet zet “Klimaatbomen in Limburg” in op volgende onderdelen:

  1. begeleiding bij de inventarisatie van gemeentelijke bomenbestanden
  2. begeleiding bij het opstellen van een bomenvisie, -beleidsplan, -beheerplan
  3. onderzoek en beheer van welbepaalde bomen
  4. communicatie naar en sensibilisatie van inwoners en
  5. de uitbouw van kennis bij het personeel van de gemeenten.

 

Sommige Limburgse gemeenten hebben al een visie, inventarisatie en beheerplan, andere staan nog maar aan het prille begin. Omdat de situatie in tussen gemeenten onderling erg verschilt is er een divers aanbod uitgewerkt met begeleiding op maat door specialisten. De experten die door de provincie worden aangeduid, gaan zelf geen inventarisaties doen of plannen maken voor de gemeenten. De lokale besturen blijven daar zelf het initiatief nemen. Ze krijgen wel ondersteuning door intensieve 1-op-1 gesprekken met specialisten, via vormingen of lerende netwerken en het voorzien van modelbestekken. Via het ter beschikking stellen van European Tree Technicians (ETT) en European Tree Workers (ETW) kunnen gemeenten tijdens het project ook effectief bomen laten evalueren en verzorgen. Bovendien wordt een loket waar gemeenten met vragen terecht kunnen en krijgen zij communicatie- en sensibilisatiemateriaal ter beschikking.

Het klimaatbomenproject loopt tot en met augustus 2024 met de steun van Limburg Sterk Merk (LSM)

 

Bron foto: 41 Limburgse burgemeesters ondertekenden het klimaatbomencharter. © Provincie Limburg

Gerelateerde artikels