Met meer en beter groen in onze steden zouden elk jaar tot 43.000 voortijdige overlijdens kunnen voorkomen worden. Brussel scoort het hoogst van alle Europese hoofdsteden wat te vermijden overlijdens betreft. Dat blijkt uit een recente studie van het Institute for Global Health (ISGlobal), Barcelona, gepubliceerd in het vakblad The Lancet Planetary Health.
De studie analyseerde gegevens van meer dan 1000 steden in 31 Europese landen. Uit de analyse blijkt dat 62 procent van de stedelijke bevolking in Europa geen toegang heeft tot groen (minimaal 0,5 ha) binnen een straal van 300 m van hun woning, zoals wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De onderzoekers koppelden het aantal overlijdens aan de aanwezigheid en de toegankelijkheid van (nabij) groen. Per toename van de vegetatiescore met 0,1 ha binnen een straal van 300 m van de woning zou het aantal voortijdige overlijdens met 4 procent dalen. In totaal zouden 43.000 voortijdige overlijdens per jaar kunnen voorkomen worden indien voldoen zou worden aan de groennormen van de WHO.
Van de Europese hoofdsteden vertoonden Athene, Brussel, Boedapest, Kopenhagen en Riga de hoogste sterftecijfers door het gebrek aan groene ruimte. Al deze steden hebben een ongelijke verdeling van groene ruimten, met parken geconcentreerd in specifieke gebieden of in de buitenwijken, en met een tekort aan begroeiing buiten die groene ruimten, aldus de studie. In de afgelopen jaren hebben de meeste Europese hoofdsteden strategische plannen opgesteld om de stedelijke kwaliteit en veerkracht tegen klimaatverandering te verbeteren, waarbij rekening wordt gehouden met de toename van groen en groen, wat de hoeveelheid groene ruimte in de nabije toekomst kan verbeteren.
Lees hier de volledige studie in The Lancet Planetary Health.
De overzichten per stad vindt u op de website van isglobalranking.org