arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Anderlecht / Containerpark met skatezone in het groen

5 min. leestijd
Anderlecht / Containerpark met skatezone in het groen

Aan het kanaal in Anderlecht komt een gloednieuw gewestelijk containerpark met een skatezone in het groen. Een Finse landschapsarchitect gespecialiseerd in skateparken tekende het winnende ontwerp.

Aan de Demetskaai komt een zogenaamd Recypark, een nieuw gewestelijk containerpark. De site ligt naast het kanaal Brussel-Charleroi, een gebied dat volop in transitie is, en aan het zuidelijke uiteinde van de Birmingham-wijk, een plek met een industrieel verleden die wordt getransformeerd tot een gemengde en bewoonde wijk.

Het idee is om de banale functie van sorteerplek voor afval te overstijgen met kwalitatieve architectuur én de integratie van een nieuwe openbare ruimte. De opdrachtgever, het agentschap Net Brussel, wil dit park als model gebruiken voor de toekomstige Recyparken in het gewest. Net Brussel ging daarvoor in zee met het Brusselse architectenbureau 51n4e en met Rotor, een vzw die vooral aan de slag gaat met gerecupereerde bouwmaterialen.

51N4E stelde voor om Recypark in te richten aan één zijde van de site, om op die manier publieke ruimte langs het kanaal te vrijwaren. De publieke ruimte faciliteert de aanvaarding van het logistieke programma in de wijk en wordt zo een bestemming die verschillende types van gebruikers vermengt. De publieke ruimte wordt geactiveerd door een skatepark en groene ruimte van 500 vierkante meter.

Het ontwerpteam zet tevens hoog in op hergebruik. Zo stelden ze voor om de luifel die de nieuwe publieke ruimte overdekt van ergens anders te recupereren. Na een studie van Rotor bleek een manège in Luik die gesloopt zou worden de noodzakelijke structuur te kunnen leveren, een 26 meter brede overwelving van gelijmd gelamelleerd hout.

Een ander belangrijk element is water. Overal op de site zal de aanwezigheid van water doorschemeren. Het regenwater zal opgevangen worden vanaf het dak van de grote hal en infiltreert in de regentuinen die zijn aangelegd in de groene ruimte, waardoor het beeld van een stadsrivier nog meer wordt opgeroepen.

 

Overdekt hindernissenplatform

“De unieke geografische ligging in een stedelijke omgeving, buiten de woongebieden, maakt de locatie bijzonder geschikt voor een skatepark”, klinkt het bij Brussels bouwmeester Kristiaan Borret. Ook BMX'ers en rolschaatsers kunnen er zich uitleven.

Hoofdontwerper voor het Recypark is het Franse bureau Les Marneurs. Voor het skatepark werd de Finse landschapsarchitect Janne Saario geselecteerd. Hij ontwierp eerder al skateparken in o.a. Helsinki en Rotterdam. Het Finse team laat groene ruimte en het skatepark in elkaar overvloeien. Water neemt een centrale rol in het project in. De snake run slalomt als een rivier tussen bomen en grasvelden. Het parcours loopt vanaf het hoogste punt van de hellende site naar het kanaal.

Behalve de snake run bevat het skatepark ook een vlak street platform. Dat bevindt zich onder de hal en bevat een reeks knikken en hindernissen in de vorm van stedelijke elementen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan betonnen jerseys die overal in het Brusselse straatbeeld opduiken. Door koolstofarm beton te gebruiken, vermindert de impact op het milieu.

Gerelateerde artikels