Om de inwoners van Antwerpen bewust te maken van het belang van ontharden en vergroenen, rijdt Commons Lab Antwerpen in september met een voedselbos op wieltjes van plein naar plein. Zo’n dertig vrijwilligers gingen aan de slag met eetbare planten, kruiden, bomen en plantenbakken op wielen.
“De urgentie is hoog om onze stad aan te passen aan het veranderende klimaat”, klinkt het bij Commons Lab Antwerpen. “Bossen waren destijds eigendom van koningen, edellieden of abdijen”, legt Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen uit. “In ruil voor een deel van de oogst of via belastingen mocht al wie in de buurt woonde die bossen gebruiken. De gebruikers maakten onderling afspraken: hoeveel vruchten mag ieder van ons plukken, hoeveel bomen gaan we kappen, hoeveel turf gaan we steken…? Door goede afspraken te maken en de bossen samen te beheren, waren ze eeuwenlang een onuitputtelijke bron van voedsel, energie, ruimte … voor iedereen. De mensen waren geen eigenaar van de bossen, maar ze droegen er wel samen zorg voor. En ze zorgden voor elkaar.”
Vandaag beschikken niet meer over eigen bossen. “Steeds meer mensen hebben steeds minder toegang tot voedsel, energie en een degelijke huisvesting”, klinkt het bij Commons Lab Antwerpen. “We zijn kwetsbaar geworden. Dat maakt velen ongerust. Midden september gaan we symbolisch een voedselbos planten voor alle Antwerpenaren. Alle Antwerpenaren krijgen toegang tot het voedselbos. We zullen het laten reizen langs verschillende pleinen.”
Commons Lab Antwerpen zet al enkele jaren sterk in op de vergroening van de stad. “Er zijn heel wat geëngageerde burgers in Antwerpen en er is een grote bereidheid om mee verantwoordelijkheid te dragen bij de vergroening van onze stad”, reageert Koen Wynants. “Maar dat werkt niet als bijna alles van bovenaf wordt beslist. Mensen moeten op een andere manier betrokken worden. In sommige steden wordt dat al een stuk beter geregeld dan bij ons en beheren burgers bijvoorbeeld mee pleinen.”
Met het reizende voedselbos wil Commons Lab Antwerpen een signaal geven. “Een signaal naar de overheid én een signaal naar de burgers om hun engagement op te nemen. Want de urgentie is hoog om onze stad aan te passen aan het veranderende klimaat. Dat merkten we nog maar eens tijdens de recente hittegolf in augustus.”
De laatste vrijdag van september wordt het voedselbos na een laatste tocht van de Ossenmarkt naar het Operaplein en van het Operaplein naar het Zusters-der-Armenplein opgedoekt. De planten en bomen worden dan verdeeld over verschillende buurtcollectieven. Liever had Commons Lab de wieltjes onder de bakken vandaan gehaald en de bomen definitief in de stad gepland. Daar is op het moment echter (nog) geen toestemming voor.
Het initiatief wordt gefinancierd door de Antwerpse Burgerbegroting.