arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerps Zuidpark twee keer in de prijzen, ook Wevelgem opnieuw winnaar

2 min. leestijd

Het Zuidpark in Antwerpen werd gekroond tot grote winnaar van de Prijs Publieke Ruimte op het Congres Publieke Ruimte op 20 mei in Brugge. Met deze wedstrijd moedigt Infopunt Publieke Ruimte (Voetgangersbeweging) steden en gemeenten aan om kwalitatieve en duurzame publieke ruimten aan te leggen. Het Zuidpark won ook de Publieksprijs 2025. In de categorie ‘landelijke’ projecten ging de onderscheiding voor het tweede jaar op rij naar Wevelgem.

Van parking tot stadspark

De gedempte zuiderdokken, voorheen een grijze en desolate parkeervlakte op het Antwerpse Zuid, zijn omgetoverd tot een stadspark van 7 hectare.  Het biedt volgens de jury ‘alles wat een moderne publieke ruimte nodig heeft: het project combineert groen, waterbeheer en recreatie in een stedelijke omgeving, wat het een waardevolle aanvulling voor de stad maakt. Het creëert hoge belevingswaarden voor omwonenden en bezoekers en biedt ruimte voor horeca en sociale interactie’.

De eerste ideeën voor een park op het Antwerpse Zuid ontstonden in de jaren ’90 binnen het concept ‘Stad aan de Stroom’, een project van de stad Antwerpen en de vzw Stad aan de Stroom dat wou bijdragen tot de vernieuwing van het denken over de stad. Dat resulteerde in voorstellen voor de herinrichting van drie stadsdelen langs de Schelde: het Eilandje, de Kaaien en het Zuid. Het duurde nog tot 2016 vooraleer er via een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester effectief een ontwerp op tafel lag. De ontwerpwedstrijd werd gewonnen door het team ADR architectes sarl, Georges Descombes, Tractebel Engineering nv. Eerder verscheen op deze website een artikel over de vernieuwende methode voor de aanleg van dit park, met gescheiden bestekken voor infrastructuur- en groenaanleg. Het Zuidpark werd ingehuldigd in 2024 en is intussen een nieuwe publiekstrekker in Antwerpen geworden. Het Zuidpark won niet alleen de Prijs Publieke Ruimte in de categorie ‘stedelijke projecten’ maar sleepte ook de Publieksprijs in de wacht.

Lees hier een uitgebreide beschrijving van het Zuidpark.

De cirkelbank en Waterpoortplein van het Antwerpse Zuidpark. © Isabelle Pateer
De cirkelbank en Waterpoortplein van het Antwerpse Zuidpark. © Isabelle Pateer

Scholencampus in het groen

In de categorie ‘landelijke projecten’ kon de Scholencampus van Wevelgem de jury het meest overtuigen. Het gaat om een grootschalig onthardingsproject in het centrum van de gemeente, waarbij een drukke centrumstraat – die tal van sociale functies en scholen bedient – omgevormd werd tot een groene campus.  Daarbij hebben alle aanliggende scholen en partners (een deel van) hun grond opengesteld voor het publiek, waardoor er een ruime campus ontstaat. Die ruimte wordt meervoudig gebruikt en is veel meer dan de som der delen. Het masterplan werd uitgedacht door Blauwdruk stedenbouw (voor het algemeen inrichtingsplan) en Studio Basta (voor het landschapsontwerp). 

Nadat de gemeente vorig jaar won met de metamorfose van de Bankbeekstraat, gaat ze dit jaar opnieuw met de hoogste onderscheiding aan de haal. De campus kaapte in 2023 ook al de Prijs Wivina Demeester voor excellent opdrachtgeverschap weg

In Wevelgem verdwenen de grenzen tussen de scholen door een grootschalige ontharding en vergroening. © Studio Basta
In Wevelgem verdwenen de grenzen tussen de scholen door een grootschalige ontharding en vergroening. © Studio Basta

Bron foto’s:

De cirkelbank en Waterpoortplein van het Antwerpse Zuidpark. © Isabelle Pateer

In Wevelgem verdwenen de grenzen tussen de scholen door een grootschalige ontharding en vergroening. © Studio Basta

Gerelateerde artikels