De Wapper is een van de meest toeristische pleinen van Antwerpen. Gelegen tussen de Meir en de Stadsschouwburg, grenst het plein aan de statige gevel van het Rubenshuis. Doorheen de jaren ontstond er een amalgaam van betonnen plantenbakken, trappen, een fontein, terrassen en het onthaalpaviljoen van het Rubenshuis waardoor de plek nog weinig identiteit had. De geplande vernieuwing, naar een ontwerp van Omgeving cv, brengt daar verandering in. De archeologische en historische waarde van het plein komt opnieuw tot zijn recht en de stad zet eveneens in op klimaatadaptatie
Er moet genoeg ruimte voor de verschillende activiteiten op het plein zijn. De Wapper moet een aangename verblijfplaats worden, met een hoge belevingswaarde aan groen, water, horeca en historiek. Tegelijkertijd moeten passanten zich vlot kunnen verplaatsen op het plein. De wapper moet bovendien een klimaatrobuust- en adaptief plein worden. Dat betekent dat het plein aangepast wordt aan zowel wateroverlast en langdurige droogte, en dat het groentekort en de hitte aangepakt worden. Omdat de Wapper vanaf de middeleeuwen een belangrijke rol in de watervoorziening van Antwerpen speelde, is het daarnaast belangrijk om water een (visuele) plaats te geven op het plein. Daarbij moet het Waterplan zoveel mogelijk gevolgd worden.
Water speelt een belangrijke rol in de stadsontwikkeling van Antwerpen. Vlieten, ruien en dokken zijn van oudsher verweven met straten en pleinen. Bij andere herinrichtingsprojecten zoals destijds de Suikerrui en meer recent de gedempte Zuiderdokken, heeft het stadsbestuur niet de kans genomen om een zogenaamde ‘knipoog’ naar het historische water in het ontwerp te integreren. Laat de heraanleg van de Wapper het startschot zijn om opnieuw water in het historische hart van Antwerpen te verwelkomen!
Wie de plannen wil bekijken kan dat tijdens het infomoment op 26 februari, 17-19u in Horta, Hopland 2, 2000 Antwerpen.
Bron foto: Visualisatie Wapper © OMGEVING