arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Beesphere, een kruisbestuiving tussen kunst en ecologie

2 min. leestijd
Beesphere, een kruisbestuiving tussen kunst en ecologie

Een jaar geleden werd op het terrein van Ecowijk-Gantoise, het vroegere terrein van voetbalploeg KAA Gent, het Ottenstadion, een eerste ‘Beepod’ gebouwd: een tijdelijke, sociale en ecologische sculptuur voor bijen en biodiversiteit in de stad.

Doel van het project, een creatie van Beesphere, is om op een artistieke manier de bijencrisis en het potentieel van biodiversiteit in de stad onder de aandacht te brengen. Beesphere wil sculpturen voor bijen en insecten en andere leven optrekken op ongebruikte kavels in de stad.

Project Beesphere is een project van Reaktor21vzw in samenwerking met vzw ZwarteBij.org en KWEEK, een kleinschalige plantenkwekerij die zich specialiseert in bijenvriendelijke bloemen -en plantensoorten. Met het project wil Reaktor21vzw de buurt betrekken in het houden van bijen, maar vooral ook meer bloemen en planten laten groeien in de tuinen, zodat de bijen voldoende voedsel hebben", legt Tim Joye van Reaktor21vzw uit. "Wij werken met ons collectief samen met wetenschappers, kunstenaars en buurtbewoners aan dit project om de bij centraal in deze wijk in Gentbrugge te plaatsen".

Dankzij het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf SOGent kan het project nog tot 2021 op het terrein blijven.

Beepod

De Beepod ziet eruit als een halve bol waar sedumplantjes opgroeien. In de bol staan een tweetal bijenkasten. De bijen kunnen langs de bovenkant uitvliegen. Zo kunnen die bijen voedsel halen in alle tuintjes in de buurt. De ‘Beepod’ is gebaseerd op een ontwerp van kunstenaar COSCO. Hij heeft een verwijderbare textielschil gevuld met vruchtbare bodem gemonteerd op een sterk ‘geodesic’ frame met irrigatiesysteem, waardoor deze als levende sculptuur snel gaat verwilderen.

Bekijk hier een video over de Beepod.

Gerelateerde artikels