arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezoek de Standaertsite in Ledeberg (Gent)

2 min. leestijd
Bezoek de Standaertsite in Ledeberg (Gent)

De vaak bekroonde Standaertsite in Ledeberg is genomineerd voor de EU Mies van der Rohe Award 2022, de belangrijkste Europese architectuurprijs.

Het jonge architectenteam AE architecten, Murmuur architecten, Carton123 architecten, H110 ingenieurs, tuin- en landschapsarchitect Atelier Arne Deruyter en kunstenaar Marc Nagtzaam hebben de voormalige doe-het-zelf-zaak omgevormd tot een buurthuis met buurtparkje. De voormalige zagerij met fijne vakwerkspanten werd behouden en omgevormd tot een elegant buurthuis. De rest van de gebouwen werd gesloopt om plaats te maken voor het buurtpark dat van straat naar straat doorheen het hele binnengebied loopt.

Het buurthuis vormt het hart van de site en verdeelt het park in tweeën. Vanuit het buurthuis en vanop de bankjes onder het afdak hebben bezoekers een overzicht over het park. Het regenwater wordt niet opgevangen via goten, maar komt terecht in een poreus grindoppervlak en wordt van daaruit naar een wadi geleid. In de oksel van het park bij een van de twee toegangen werd met gerecupereerde houten spanten een overdekte buitenruimte gecreëerd, die kan gebruikt worden voor buurtfeestjes of als overdekte speelplaats.

Voor het buurthuis ligt een ruim terras met een fietsparcours en een zandbak. In het zonnige deel tussen het buurthuis en de luifel werd een eetbare tuin aangelegd met groentebedden, bessenstruiken en leifruit langs de muren, afgewisseld met vaste planten, gras en zitplekken. Een speels pad in flagstones slingert van de moestuinvakken en luifel naar de straat. Net als in het andere toegangsgedeelte zijn hier enkele grotere bomen aangeplant omrand door een ronde betonnen zitbank. In de oksel van het brede pad en brandweerdoorgang werd een klein bosje met een brede wadi uitgewerkt. Stapstenen zorgen voor een specifieke wandeling, begeleid door bloeiende vaste planten, klimplanten tegen de muren, bessenstruiken en bomen. Op de blinde gevels naast de toegangen signaleren kunstwerken van Marc Nagtzaam de open, groene ruimte in het anders gesloten vlak van de straatgevel. Verder zijn er enkele schommels en een waterspeelplek voorzien. Een ‘lusttuin’ voor mens, flora en fauna. “Goede tuiniers beheersen de kunst van het wieden,” schreef architectuurcriticus Koen van Synghel hierover in De Standaard. “Spelen wordt serieus genomen en nieuwe natuur maken blijkt kinderspel.”

Ontdek dit project tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober 2021.

(Foto: Michiel De Cleene)

Gerelateerde artikels