arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezoek Ecotron UHasselt: een teletijdmachine voor klimaatonderzoek

2 min. leestijd
Bezoek Ecotron UHasselt: een teletijdmachine voor klimaatonderzoek

Het klimaat verandert. Maar wat zal dit betekenen voor onze omgeving? Zal de heide er over 50 jaar nog uitzien zoals vandaag? Om dit te weten te komen, hebben wetenschappers de Ecotron Hasselt University gebouwd. Je kan de Ecotron het best vergelijken met een teletijdmachine, waarin men het klimaat van de toekomst zal nabootsen. Zo kunnen wetenschappers de effecten van klimaatverandering op de biodiversiteit bestuderen.

De Ecotron van noAarchitecten maakt deel uit van het Field Research Centre, de wetenschappelijke uitvalsbasis van de UHasselt voor internationaal toponderzoek rond biodiversiteit en klimaat in het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is gebouwd in het natuurgebied Connecterra, waar deze elementen zowel op architecturaal als inhoudelijk niveau samenkomen.

De lineaire, betonnen structuur van honderd meter lang, tien meter breed en vier meter hoog bevat veertien kunstmatige klimaatkamers met telkens een koepel van doorzichtige folie in een stervormige structuur. Hier worden de effecten van de opwarming van het klimaat onderzocht. In iedere kamer bevindt zich een andere artificiële biodiversiteit, los van het natuurlijke leven buiten het gebouw. Iedere simulatie is specifiek en waarheidsgetrouw, waardoor het een beeld geeft van hoe we op specifieke klimaatproblemen correct kunnen reageren.

Op architecturaal niveau gaat de rationaliteit van de technische uitrusting met het oog op het onderzoek (controleren van lichtinval, luchtvochtigheid, temperatuur) in dialoog met de ruimtelijke opbouw en zijn natuurlijke omgeving. Bomen en struiken worden gereflecteerd in de spiegelwanden van het gebouw. In het prachtige natuurgebied valt het gebouw nauwelijks op. Met zijn onderzoek naar de impact van het klimaat, krijgt het alle ruimte.

 

Ontdek dit project tijdens een rondleiding op de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober 2021. Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht.

Gerelateerde artikels