arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomen zijn cool!

2 min. leestijd
© Marco De Gregorio / Unsplash

Wie op hete dagen in de schaduw van bomen wandelt, merkt meteen het temperatuurverschil. Universiteit Antwerpen, Stad Antwerpen en studiebureau Antea Group deden onderzoek naar het verkoelend effect van bomen in steden en kwamen tot de vaststelling dat een boom in een stadstuin de temperatuur tot wel 10°C kan doen dalen.

Met het ‘Bomen zijn cool!’ project meten de onderzoekers samen met burgers de luchttemperatuur onder en in de omgeving van bomen in private tuinen verspreid over heel de stad Antwerpen. De meting gebeurde met kleine sensoren, iButtons. Het team van professor Roeland Samson van het labo Milieu- en Stadsecologie plaatste vorig jaar in 53 Antwerpse stadstuinen sensoren om de luchttemperatuur te meten.

Wat blijkt? Onder een boom is het gemiddeld 7,6 graden koeler dan op een boomloze plek in het centrum van de stad. Professor Samson: ‘Op elke meetplek installeerden we vijf sensoren. Onder de boom, naast de boom en ook een sensor om de temperatuur op straat te meten. De bomen zorgen voor afkoeling door de schaduw die ze geven en ook door het water dat ze verdampen. Hoe groter de boom en hoe groter de tuin, hoe groter het koeleffect. Meer groen onder en rond de boom versterkt dat effect.’  In de warmste week tijdens de metingen gaf de kruin van een grote zomereik de meeste verkoeling. De Chamaecyparis, een cipres, bleek het minst verkoelende effect te hebben. 

Professor Samson hoopt dat deze studie stadsbesturen en huiseigenaren kan overtuigen om meer bomen en groen te planten. ‘Een daling van de temperatuur in de stad zal zelfs levens redden. Meer groen zal ook het mentale welzijn verhogen. Groen zien en hebben in je omgeving maakt je gelukkiger.’

 

Bron foto: © Marco De Gregorio / Unsplash

Gerelateerde artikels