arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

BOS+ helpt gemeenten bij bebossingsprojecten

5 min. leestijd
Het plantseizoen is aangebroken! Lokale besturen zijn een belangrijke partner in bebossingsprojecten. © George Bakos / Unsplash

BOS+ heeft een zeer ruime expertise wat bosuitbreiding betreft: van individuele bomen over Wonderwoudjes tot klassieke, inheemse bossen. Hieraan kan je als gemeente de gewenste invulling geven, zoals geboortebossen, vredesbossen, CO2-bossen, speelbossen, ... BOS+ zorgt voor de nodige technische, administratieve en communicatieve dienstverlening.

Als lid van de bosalliantie heeft BOS+ bovendien de taak om lokale overheden te ondersteunen bij hun bijdrage aan het bosuitbreidingsplan “Meer bos in Vlaanderen!” van de Vlaamse overheid. Hierin werd de doelstelling geformuleerd om 4.000 hectare extra bos te verwezenlijken in de periode 2020–2024. Er wordt voor 750 hectare gerekend op de lokale besturen. In het kader van dit overheidsplan biedt BOS+ verschillende gratis ondersteuningsmogelijkheden aan.

1. Zoektocht naar gronden om te bebossen

Bij de zoektocht naar grond om te bebossen wordt eerst gekeken naar gemeentelijke eigendommen, waar ‘quick wins’ geboekt kunnen worden. Soms zullen echter gronden moeten worden aangekocht. BOS+ kan dan via de opmaak van een bospotentiekaart gebieden lokaliseren waar bebossing het meest wenselijk is. We screenen hierbij het ganse grondgebied, rekening houdend met de ruimtelijke bestemmingen en juridische randvoorwaarden. Samen met jullie expertise over het grondgebied, kunnen we zo tot specifieke zones of percelen komen waar op korte en lange termijn ingezet kan worden voor bosuitbreiding. BOS+ biedt gratis ondersteuning voor het aanschrijven van eigenaars, lokale notariaten en vastgoedkantoren om tot verwervingen van gronden te komen.

2. Vergunningsaanvragen

De ruimtelijke bestemming en beschermingsstatuten van een perceel bepalen of je kan bebossen. Op landbouwgrond kan elke gemeente zelf de vergunning verlenen, maar in sommige gevallen is het verboden om de aanwezige natuur te wijzigen. Bovendien kan een terrein vallen onder een speciale beschermingszone, erfgoedgebied of het Vlaams ecologisch netwerk. Er zijn dan specifieke vergunningen en adviezen van de Vlaamse overheid nodig. Heeft jouw gemeente één of enkele concrete percelen die in aanmerking komen voor bebossing? BOS+ heeft veel ervaring met het identificeren van de juridische randvoorwaarden en assisteert bij het doorlopen van de nodige administratieve procedures.

3. Subsidieaanvragen

De Vlaamse overheid voorziet heel wat subsidies waarmee ze lokale besturen stimuleren om hun bosareaal te vergroten. Voor de aankoop van gronden met het oog op bebossing kun je een tegemoetkoming van 75% van het aankoopbedrag krijgen – met een plafond van € 50 000/ha. Bijkomend kunnen bebossingssubsidies met financiële steun voor de terreinvoorbereiding, de aankoop van plantsoen en wildbescherming, en de aanplant van het bos oplopen tot € 5400/ha. Bij deze subsidieaanvragen is een vakkundige omschrijving van je beoogde bosuitbreiding onontbeerlijk (aanplantingsplan, startbeheer, …). BOS+ ondersteunt je gemeente bij het uitschrijven en aanvragen van deze subsidies.

4. Extra financiële ondersteuning met het Bosfonds

Aan gemeenten die een concreet perceel van minstens 0,5 ha willen bebossen, biedt BOS+ extra financiële ondersteuning uit het Bosfonds, die bovendien cumulatief is met de subsidies van de Vlaamse overheid. In het Bosfonds verzamelen financiële middelen afkomstig van sponsorende bedrijven en donateurs. De financiële steun kan oplopen tot € 7 000/ha, met een minimumbedrag van € 5.650/ha. Het kan ingezet worden voor de aankoop van het plantgoed, wildbescherming en voor terreinvoorbereidingen. Houd er rekening mee dat sommige sponsors een feestelijke aanplantactie wensen. BOS+ begeleidt deze acties en draagt daarbij zorg voor de ecologische draagkracht van het terrein.

5. Opmaak inrichtingsvisie en bebossingsplan

Eenmaal je weet waar je bos kan komen en welke functies het zal vervullen (recreatie, biodiversiteit, houtproductie, …), kan je bepalen hoe het eruit zal zien. Daarvoor is een aanplantingsplan nodig, dat een detailbeeld van de bebossing geeft. Het plan is daarenboven noodzakelijk bij het aanvragen van de aankoop- en bebossingssubsidies. Bij de opmaak ervan is kennis van de plaatselijke bodem en de omgevingsfactoren bepalend voor de soortenkeuze. Met de nodig vakkennis zet BOS+ de juiste boom op de juiste plaats en stemt ze samen met de gemeente het beheer, de gewenste inrichting en de aanplanting af.

6. Opvragen offertes en bestellen plantgoed

Voor de aanplant van een bos is de terreinvoorbereiding essentieel. Maaien, frezen, ploegen en plantgaten boren zijn werkzaamheden die op het juiste tijdstip moeten plaatsvinden. In bepaalde gevallen is het ook nodig om wildbescherming aan te brengen. Het is bovendien belangrijk dat het plantgoed dat je besteld van aanbevolen herkomst is. Door jarenlange ervaring heeft BOS+ een groot netwerk van leveranciers en aannemers. Wij vragen de nodige offertes aan en helpen om het beste en meest streekeigen plantgoed voor jouw project te vinden.

7. Organisatie van de aanplanting

De aanplanting van een bos is de climax van alle geleverde inspanningen en kan met heel wat randanimatie worden ingekleurd. Door het brede publiek en het middenveld erbij te betrekken maak je er iets leuks van. Ook om extra draagvlak te creëren biedt een plantactie een grote meerwaarde. BOS+ is geroutineerd in het organiseren van plantacties. We zorgen voor het nodige materiaal, begeleiding bij het planten en iets lekkers. Achteraf verzekeren we dat alles goed werd aangeplant.

Bovenstaande aspecten kan BOS+ gratis aan elke gemeente aanbieden. Zo willen we gemeenten zo goed mogelijk ondersteunen bij de aanplant van bomen en bossen. Daarnaast heeft BOS+ enkele andere trajecten voor gemeenten, zoals ondersteuning voor de opmaak van natuurbeheerplannen en het traject Wonderwoudjes. Maar BOS+ biedt ook dienstverleningen op maat, op vlak van participatie, communicatie, … Als er bomen (al dan niet in bosverband) bij betrokken zijn, dan kunnen de organisatie u wellicht helpen. Op basis van de lokale noden en mogelijkheden binnen de stelt BOS+ een pakket op maat samen.

 

Heb je grond ter beschikking die bebost mag worden? Of heb je vragen hoe je werk kan maken van een bosrijkere omgeving in jouw gemeente? Neem contact op met annelies.loos@bosplus.be of lauren.maes@bosplus.be voor een aanpak op maat.

 

Bron foto: Het plantseizoen is aangebroken! Lokale besturen zijn een belangrijke partner in bebossingsprojecten. © George Bakos / Unsplash

Gerelateerde artikels