arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Brussels Architecture Prize / Stem voor uw favoriete project

5 min. leestijd
Brussels Architecture Prize / Stem voor uw favoriete project

In maart 2021 werd de eerste editie van de Brussels Architecture Prize gelanceerd. Deze Prijs bekroont recente opmerkelijke architectuurprojecten die bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Van de 175 ingediende projecten heeft de jury 31 projecten in vier categorieën geselecteerd, waaronder ‘Publieke Ruimte’. Ook het publiek krijgt een stem: u kan stemmen voor uw favoriete project. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs van de Brussels Architecture Prize.

In de categorie ‘Publieke Ruimte’ werden 7 projecten geselecteerd.

1. Zeven kiosken of tuinpaviljoenen van het Italiaanse bureau Piovenifabi die in opdracht van Leefmilieu Brussel in zeven Brusselse parken werden opgericht. Volgens de jury zijn de paviljoenen “een hoewel kleinschalige toch erg nauwkeurige ingreep die erg flexibel blijkt. Het lijkt bijna een ‘khaïma’ vanwege de eenvoud en efficiëntie van de bouwkundige details.”

2. Voetgangersbrug en openbaar park Bockstael in Laken van het architectenbureau Baukunst en landschapsarchitecten Landinzicht.

“Deze elegante en discrete interventie, uitgevoerd met stevige en robuuste materialen, ademt niet enkel het verleden van de site uit maar zorgt ook voor een tijdloze infrastructuur. Ze zorgt moeiteloos voor een hele reeks naadloze transities door verbindingen te maken over de verzonken topografie, onder stadsgebouwen en voetpaden door, tussen de kruinen en wortels van de bomen, tussen de paden en de willekeur van spelende kinderen,” aldus de jury.

3. Buurtspeelplein in Etterbeek van het bureau Grue, en gerealiseerd door Eurovia France. Dit speelplein is volgens de jury “een mooi voorbeeld van hoe in een stedelijke context ruimte gemaakt kan worden voor kinderen en voetgangers. Door eenvoudige middelen in te zetten, verbetert dit project de relatie tussen de verschillende stadsgebruikers. De auto verdwijnt en er ontstaat afstand tot de rijweg, zonder gebruik te maken van een hek. Een interessant evenwicht tussen vegetatie en minerale materialen zorgt voor een publieke ruimte met een subtiele hiërarchie.”

4. Het Guy Cudell Plein in Sint-Joost-Ten-Node van het bureau DEV-space en landschapsarchitect BLOC Paysage. “Soms is een eenvoudige wijziging aan het voetpad bepalend om de manier waarop de publieke ruimte wordt benut, opnieuw te definiëren,” aldus de jury. “Door voetpaden en rijweg homogener te maken, herstelt dit project vroegere hiërarchieën en definieert het nieuwe manieren van samenleven tussen auto en voetganger. Dankzij de behandeling van de oppervlakken wijzigt het karakter van het voormalige kruispunt en ontstaat er een actief plein.”

5. Tijdelijke speelplaats MolenWest Square in Sint-Jans-Molenbeek, ontworpen door 1010 architecture urbanism en landschapsarchitect Holger Schröder, en gerealiseerd door Krinkels / DS units / Warsco. “Het ontwerp bracht deze site tot leven en integreerde de verschillende activiteiten op een mooie manier. Het hergebruik van elementen van verschillende schaal en materialen heeft tot dit succes bijgedragen.”

6. Pocket Park La Halte in Laken, ontworpen door vvv architecture urbanisme en Bloc Paysage, en gerealiseerd door het bedrijf ETH. “Vaak worden verwaarloosde ruimten gerelateerd aan de territoriale grenzen die ontstaan door de infrastructuur. Door hun perifere ligging worden die grenzen vaak overschreden en niet beschouwd als deel van de publieke ruimte. Het project van vvv architecture urbanisme maakt gebieden naast spoorwegen toegankelijk en bruikbaar door kleine architecturale ingrepen. Deze hebben, ondanks hun nauwkeurige vorm en sterke materialiteit, een abstract karakter waardoor burgers de ruimte op allerlei manieren kunnen gebruiken.”

7. Voorplein Sint-Gillis van Bureau Bas Smets en uitgevoerd door Nutons NV. “Bas Smets gaf voorrang aan de historische architectuur en het hedendaagse stadsleven in zijn elegante herschikking van een wirwar aan straten, met een markt en een aantal cafés. Zijn ontwerp is sterk genoeg om de plek coherent te maken zonder intrusief te zijn,” aldus de jury.

Bekijk hier alle geselecteerde projecten in de andere categorieën Grote ingreep, Kleine interventie en Extra muros.

Tentoonstelling

De 31 genomineerde projecten worden vanaf midden oktober tentoongesteld in See U in Elsene. Dankzij deze tentoonstelling kan het publiek mee na denken over kwalitatieve architectuur en publieke ruimte, en krijgt het ook de kans om te stemmen op een van de genomineerde projecten.

Hier kunt u uw stem uitbrengen op een van de geselecteerde projecten.

Tijdens de tentoonstelling wordt ook een lezingenreeks georganiseerd in het CIVA. Als inleiding zal er op 26 oktober een debat plaatsvinden over het architectuurbeleid in Brussel. De 24 architecten van de geselecteerde projecten zullen vervolgens worden uitgenodigd om deel te nemen aan gesprekken over uiteenlopende thema’s, waaronder herbestemming, de architecturale kwaliteit van een structuur, de kwaliteit van de openbare ruimte, en vakmanschap.

De winnaars van de vier categorieën en de publieksprijs worden op 13 december 2021 bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Meer info: brusselsarchitectureprize.be

Gerelateerde artikels