arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruxelles plante, Brussel plant!

3 min. leestijd
Ninoofsepoort Brussel © Brussel Mobiliteit

Met vierduizend ha groen behoort het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot de groenste steden van Europa. De groene ruimte is echter niet eerlijk verdeeld: de meest centraal gelegen en dichtst bevolkte buurten zijn het meest verhard. Om daar verandering in te brengen, lanceert Brussel Mobiliteit een ideeënoproep om de straten en pleinen in het gewest te vergroenen en te ontharden.

Brussel Mobiliteit lanceert een ideeënoproep om Brussel samen met de Brusselaars te vergroenen en te ontharden. Wie wenst deel te nemen aan infosessies, kan online aansluiten op 25 januari of 19 februari.

Net als in andere steden zijn ook in Brussel dringend maatregelen nodig in de strijd tegen de hitte, de droogte en regenwaterpieken. Bomen en planten brengen natuurlijke verkoeling, meer biodiversiteit en een betere levenskwaliteit voor de stadsbewoners en ontharding zorgt voor een betere infiltratie van het regenwater. Daarom plant Brussel Mobiliteit jaarlijks tussen duizend en tweeduizend bomen aan en worden duizenden vierkante meters onthard. Toch is nog steeds 40% van de open ruimte verhard, het potentieel voor ontharding en beplanting is dus enorm.

Brussel Mobiliteit wil de Brusselaar graag betrekken bij die oefening via een ideeënoproep. Heb je affiniteit met een bepaalde wijk? Formuleer een idee om het gewest te vergroenen en te ontharden en zo de openbare ruimte van morgen mee te bedenken.

De kaart op deze website toont wegen waarvoor een voorstel kan worden ingediend. De wegen waar reeds een vergunning voor werd bekomen, of waar de eerste jaren geen nieuw project kan plaatsvinden omdat er onlangs werken waren, komen niet in aanmerking. De bestaande groene ruimten (parken, tuinen, speeltuinen, begraafplaatsen) of privé-eigendommen ook niet.

Welke ideeën kan je indienen?

1. De aanleg van een stadstuin langs een plein, rond een boom, op de stoep of op een parkeerplaats, al dan niet met straatmeubilair.

2. De aanleg of het versterken van een groen netwerk langs een wandel- of fietspad om dat meteen ook veiliger en aangenamer te maken.

3. De wegbekleding van een straat, stoep of parkeerplaats of een gevel vergroenen of de kwaliteit van de bestaande planten verbeteren.

4. De aanleg van een regentuin.

5. Diervriendelijke elementen zoals nestkastjes, voederstroken of doorgangen plaatsen.

Infosessies

Er worden twee online infosessies georganiseerd :

 

Meld u hier aan

 

Bron foto: Ninoofsepoort Brussel © Brussel Mobiliteit

Gerelateerde artikels