Het Antwerpse ziekenhuis ZNA Middelheim ligt naast het openluchtmuseum Middelheim maar een hek, een veelgebruikt fietspad en een brede laan belemmeren de doorgang tussen beide sites. Omdat kunst en natuur de mentale gezondheid bevorderen, gaan de Universiteit Antwerpen – Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en Faculteit Ontwerpwetenschappen – samen met ZNA Middelheim, Middelheimmuseum en Stad Antwerpen daar verandering in brengen.
Het project BYPASS zal het voor patiënten maar ook voor buurtbewoners mogelijk maken om van kunst en groen te genieten. Binnenkort komt er al een voorlopig experimenteel poortje waaruit moet blijken of de laagdrempelige ingang effect heeft.
‘In een eerste onderzoeksfase kijken de wetenschappers of de kinderen en jongeren van de Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie (UKJA) in het museum ondersteuning vinden voor hun herstel. In een volgende stap zal een nieuw museumgedeelte ontworpen worden, in cocreatie met de kinderen en jongeren van UKJA. We geven kinderen en jongeren bewust een belangrijke rol in dit project’, vertelt psycholoog Inge Glazemakers.
‘We zetten met plezier onze schouders onder deze samenwerking om psychiatrische patiënten, hun begeleiders en bezoekers maar evengoed buurtbewoners te laten genieten van de heilzame werking van groen en kunst’, zegt professor Maarten Van Acker (Faculteit Ontwerpwetenschappen).
BYPASS is een mooi voorbeeld van interdisciplinaire samenwerking tussen geneeskunde (psychiatrie), stedenbouw en interieurontwerp. Het initiatief ontvangt subsidies van Stedenbeleid Vlaanderen.
Bron foto: Het kunstwerk Eindeloze Kronkel van Max Bill in het Middelheimmuseum © Ad Meskens / Wikimedia Commons