Mensen die veroordeeld zijn tot een taakstraf, inschakelen om bomen te planten: op die manier wil Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), die zowel bevoegd is voor Justitie als voor Omgeving, Vlaanderen bosrijker maken. Bovendien is bomen planten een coronaproof alternatief, want door de coronamaatregelen zijn heel wat werkplekken immers niet langer geschikt voor taakstraffen.
De coronacrisis zorgt ervoor dat heel wat bedrijven op een minimumbezetting draaien of hun personeel van thuis uit laten werken. Tijdens de eerste lockdown daalde het aantal prestatieplekken voor werkstraffen gigantisch. In de maand april bijvoorbeeld werden maar 978 werkstraffen voltooid. “Er mag geen straffeloosheid zijn. Het is belangrijk dat werkstraffen uitgevoerd worden”, aldus justitieminister Demir.
In haar andere bevoegdheid, Omgeving, voelt de minister ook de impact van de coronapandemie. Heel wat boomplantacties moesten uitgesteld worden waardoor het Agentschap Natuur en Bos met een achterstand kampt. Door beide bevoegdheden met elkaar te koppelen, wil Demir twee vliegen in één klap slaan.
Het Agentschap Natuur en Bos zal daarom 46 extra werkgestraften inzetten om Vlaanderen te bebossen. Tegen 2024 moet er immers 4.000 hectare bos bijgeplant worden, iets wat niet zo vlot lijkt te lopen. “Als het meevalt om mensen met een werkstraf in te schakelen voor het planten van bomen, kan dit structureel worden. Groene vingers hebben de werkgestraften niet absoluut nodig. Ze zullen eenvoudige opdrachten krijgen”, aldus Jeroen Denaeghel, woordvoerder van Natuur en Bos.
Daarnaast start Demir een mobiel werkvloerproject waarbij een vzw zal instaan om mensen te begeleiden op de werkvloer zodat werkgestraften kunnen ingeschakeld worden in scholen, ziekenhuizen, overal waar er noden zijn. Om nog meer werkplaatsen op korte termijn te bekomen, werden ook alle steden en gemeenten opgeroepen plaatsen te voorzien, bijvoorbeeld bij groendiensten en bij recyclageparken. Zo slaagde Demir er in extra plaatsen te bekomen in samenwerking met de stad Antwerpen. Ook in samenwerking met de stad Mechelen worden extra plaatsen voorzien. Demir versterkt bovendien haar teams in de justitiehuizen van Tongeren, Brussel, Mechelen en Antwerpen om werkgestraften te begeleiden naar een prestatieplaats.
Bron: VILT