In het centrum van de Limburgse stad Lommel werden drie leegstaande gebouwen gesloopt om een bijzonder wandelpad aan te leggen. De Groene Doorsteek verbindt de Kerkstraat – de winkelstraat van Lommel – met het toekomstige stadsuitbreidingsproject Mudhoven en de parking Mudakkers. Het stadsbestuur zet met dit project in op de integratie van speelmogelijkheden, natuurontwikkeling en stadsontwikkeling. De aanleg van de doorsteek loopt vooruit op de verdere stadsontwikkeling.
Deze Groene Doorsteek past binnen de opzet van de Groene Wandeling, een initiatief om de stadskern te verrijken met een sterk uitgebouwd groen netwerk van buurtparken, zachte doorsteken, groene erven en collectieve tuinen. De Groene Doorsteek is hierin een eerste realisatie en werd ontworpen door BUUR (Part of Sweco).
Grootste insectenhotel en urban swing
Een wand van houten palen begeleidt de voorbijganger en vormt tegelijkertijd het langste insectenhotel van Vlaanderen. Het wandelpad is omzoomd door kruidachtige planten, hagen, meerstammige bomen en grove dennen. Bijzondere aandacht gaat naar bijen- en vlinderaantrekkende beplanting. De groenaanleg brengt op die manier het omringende natuurgebied Bosland tot in het hart van de stad. Aan de Kerkstraat vormt een staalconstructie de poort naar de doorsteek. Een schommel - of ‘urban swing‘ - aan de staalconstructie nodigt kinderen uit tot spelen. Aan de kant van de winkelstraat verbreedt het pad tot een pleintje waar activiteiten kunnen plaatsvinden. Er is ook ruimte voor tijdelijke voorzieningen zoals een foodtruck, pop-up bar, informatiekiosk, mobiele fietsenstalling, enz.
Groene parels
Tegelijkertijd met de Groene Doorsteek is ook het kunstproject Groene Parels van Elise Eeraerts voltooid. Door middel van lijnen in zand creëerde ze een visuele verbinding tussen het Prinses Astridpark, de Groene Doorsteek en het Burgemeesterspark. Met dit werk vertelt ze echt een belangrijk Lommels verhaal.
De zandlagen onder Lommel gaan honderden meters diep en bevatten ook zilverzanden of kwartszanden. De kunstenares maakt die zandlagen letterlijk zichtbaar. Sculpturale elementen met beplanting aan CC De Adelberg en het Burgemeesterspark vergroenen en versterken het geheel. ‘De opdracht was om een kunstwerk te maken dat de mensen naar de groene ruimtes in de stad brengt’, licht Elise Eeraerts toe. ‘Ik heb gekeken naar de identiteit en de geologische context van Lommel. De verschillende zandlagen in Lommel hebben me onmiddellijk geïnspireerd. De boring naar het zand, 200 meter diep, was een stukje ‘performance art’ in het geheel. Elke meter hebben we een staal genomen en in de verschillende delen verwerkt.’ Alle info en een video over het kunstproject Groene Parels op www.lommel.be/groeneparels
De Groene Doorsteek en het kunstproject Groene Parels werden gerealiseerd met steun van de Provincie Limburg en het Agentschap Innoveren en Ondernemen.
Bron foto: Groene Doorsteek © Stad Lommel