Overslaan en naar de inhoud gaan

Den Bell krijgt een groen kleedje

3 min. leestijd
Groendakenplan van Den Bell © Stad Antwerpen

Nu Den Bell – het kantoorgebouw van de Antwerpse stadsadministratie – na een lange renovatieperiode uit de steigers is, is het tijd voor de vergroening van de buitenruimte. Het stedenbouwkundig monument in art-decostijl krijgt een groener binnenplein, met groendaken en groene gevels. De werken zijn gestart in januari en moeten in het najaar van 2024 klaar zijn.

Het administratief centrum aan het Francis Wellesplein heeft een toegankelijk binnenplein waar personeel, bezoekers en omwonenden kunnen verpozen. Nu is het plein vooral verhard en staan er enkele bomen. Om de uitdagingen van de klimaatverandering aan te pakken én om de biodiversiteit in het stadscentrum te versterken, wil de stad er meer ruimte voor groen en water creëren. 

De platte daken zijn ideaal om groendaken te creëren. De hoogste daken krijgen 2.767 m² groendak met onderhoudsarme vetplanten, droogteminnende kruiden en grassen. 141 m² natuurdak ondersteunt de biodiversiteit met zoveel mogelijk inheemse planten. Deze groene daken zorgen voor afkoeling tijdens de zomermaanden en vangen het regenwater mee op. Vanuit het gebouw krijg je een veel groener uitzicht.

Experiment bovenop fietsenstalling

Het binnenplein bevindt zich op het dak van de ondergrondse fietsenstalling en is daarom de ideale plek om te experimenteren met het vergroenen van publiek toegankelijke daken. Er wordt 1.648 m² aan nieuwe groenzones aangelegd. Dat is meer dan 40% van het binnenplein. Daardoor ontstaat ruimte voor natuur en biodiversiteit en wordt het plein visueel veel aantrekkelijker. 

De zes bestaande bomen op het plein blijven behouden. Zeven nieuwe kleine bomen en acht nieuwe kleine meerstammige bomen zorgen voor extra schaduw op warme zomerdagen.

Om wateroverlast na hevige regenbuien in de wijk tegen te gaan, wil de stad het regenwater op en rond den Bell maximaal uit het riool houden. Het hemelwater wordt vastgehouden door de groene plantvakken en de daken. Onder de meeste plantvakken komen er ‘waterretentiebakken’ die het regenwater opvangen. Het opgevangen regenwater kan bijvoorbeeld dienen om planten water te geven op warme zomerdagen. 

Verblijfs- en beleefplek

Den Bell ligt in een omgeving met weinig stadsgroen. De vergroening van het plein is dan ook een grote meerwaarde voor de omwonenden. Op het volledige plein en langs de paden komen meer zitbanken, met en zonder rugleuning. Ook komen er bij de cafetaria nieuwe picknickbanken voor het stadspersoneel.

Het plein blijft een plek om te sporten, spelen en skaten. Onder een stalen pergola van 31 meter breed en 7 meter hoog komt een multisportveld voor voetbal en basket. Hierover groeien klimplanten die voor schaduw zorgen. Kinderen kunnen de natuur op een speelse manier verkennen via een boomschijvenpad en paaltjes tussen de beplanting. Onder de dakgoot worden er gierzwaluwkasten opgehangen.

 

Bron foto: Groendakenplan van Den Bell © Stad Antwerpen

Gerelateerde artikels