arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Dierenparkje Wenduine wordt vrolijk buurtpark

2 min. leestijd
Het oude dierenpark van Wenduine kreeg een grondige make over. © Sweco Belgium

Het voormalige dierenparkje in Wenduine bestond uit een aantal omheinde gazons met enkele dwerggeiten, kippen, konijnen, eenden en een volière. De infrastructuur was in slechte staat en het gemeentebestuur van De Haan besliste om de openbare ruimte een andere invulling te geven.

Het park ligt op de overgang van de duinen naar het dorp Wenduine. Naast de twee bestaande entrees werden twee extra toegangen tot het park gecreëerd. De vier toegangen staan met elkaar in verbinding via een aantal betonnen paden met een zeer organisch en speels ontwerp. De padenstructuur is bewust gekozen als onderdeel van het speellandschap. Kinderen kunnen er fietsen, steppen, met stoepkrijt tekenen, enz.

Binnen deze padenstructuur zijn gazons en plantvakken aangebracht. Aan sommige grasvelden werden hellingen en speeltuigen toegevoegd terwijl andere grasvelden vlak zijn en als ligweide of picknickplaats dienen. De plantvakken bestaan uit een combinatie van siergrassen en vaste planten. Aan de randen van het park zorgen een groenmassa van Elaeagnus ebbingei en een kastanjehouten hek voor structuur en veiligheid.

‘De integratie van een petanqueveld nodigt uit tot een spelletje jeu de boules. Een nieuwe compacte volière verwijst naar het vroegere dierenpark. Geïntegreerde verlichting zorgt ervoor dat deze openbare ruimte ook 's avonds kan worden gebruikt’, legt landschapsarchitect Kristof Van Impe (Sweco Belgium) uit. ‘Het nieuwe ontwerp voorziet een groot aan tal banken die uitnodigen om te ontmoeten, te socializen en te verblijven, waardoor de sociale cohesie wordt versterkt.’

Het kunstwerk 'Benjamin' is gemaakt door Florin Maen. Wenduine heeft er een mooie openbare ruimte bij voor de bewoner, bezoeker en voorbijganger.

 

Bron foto: Het oude dierenpark van Wenduine kreeg een grondige make over. © Sweco Belgium

Gerelateerde artikels