Twee jaar geleden begon Natuur en Bos van de Vlaamse overheid met een stevige facelift van het Dilbeekse natuurgebied Wolfsputten. In uitvoering van het goedgekeurde natuurbeheerplan realiseerde het heel wat inrichtingswerken – voor een totaalbedrag van bijna 1 miljoen euro - die ten goede komen aan de bezoeker én de natuur. Het zeventig hectare grote natuurgebied is nu nog een pak waardevoller als groene hotspot in de Groene rand.
Met de inrichtingswerken wilde Natuur en Bos de unieke natuurwaarden beschermen en verbeteren, en tegelijk de bezoekers meer van die natuur laten genieten zónder ze te beschadigen.
Wolfsputten staat bekend als een reliëfrijk gebied met droge stukken maar ook natte bron- en moerasgedeelten. Sommige delen lagen er wel erg modderig bij, waardoor allerlei nieuwe paadjes ontstonden. Deze paadjes liepen soms kriskras door de prachtige voorjaarsflora waarvoor het gebied zo gekend is. Om schade aan deze waardevolle vegetatie te voorkomen, zijn een aantal knuppelpaden aangelegd of hersteld. Ook een aantal andere natte paden werden aangepakt door ze te voorzien van een halfverharding in boskiezel.
Geliefd uitkijkplatform
Het pronkstuk van de nieuwe inrichting is het uitkijkpunt aan de Kloosterstraat. Dit hangend platform biedt de bezoeker een prachtig uitzicht over Wolfsputten. In samenspraak met de gemeente koos Natuur en Bos ervoor om het park Oude Renbaan ook beter te verbinden met het natuurdomein. Sinds kort kan je vanuit het park je wandeling starten naar Wolfsputten. Naar de toekomst toe probeert Natuur en Bos nog een aantal gronden in de omgeving aan te kopen om de toegankelijkheid nog te verbeteren en tegemoet te komen aan de wensen van de bezoeker.
Europese topnatuur
De natuur in Wolfsputten is Europees beschermd. Het gebied herbergt tal van bronnen en in de bossen en graslanden tref je tal van zeldzame planten aan zoals wilde orchideeën. In het voorjaar kleurt de bodem paars en geel door de boshyacinten en wilde narcissen. Door inrichting en beheer wil Natuur en Bos deze natuurwaarden zo goed mogelijk beschermen en zelfs doen verbeteren.
Een aantal jaar geleden werd zes hectare bij aangekocht, waar vorig jaar in samenwerking met enkele Dilbeekse scholen een nieuw bos werd geplant. Naast de bosuitbreiding werd ook de centrale bospoel aangepakt. Deze poel was doorheen de jaren dichtgegroeid en het wateroppervlak werd ingenomen door de invasieve exotische waterplant grote waternavel. De poel werd geruimd en open gemaakt zodat hij veel interessanter wordt voor amfibieën.
Ook de verschillende ingangen van het gebied kregen een facelift met een uniform uitzicht.