arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Doe mee met de Green Deal Tuinstraten

1 min. leestijd
Betrokkenheid van bewoners is een belangrijke succesfactor bij het realiseren van een tuinstraat © Commons Lab

In het kader van de projectoproep Green Deal ‘Omgeving voor de toekomst’ dienden Infopunt Publieke Ruimte, Commons Lab, Aquafin, Febestral en Febelco (met steun van Stad Antwerpen en VLAM) de ‘Green Deal Tuinstraten’ in. Heel wat steden en gemeenten experimenteren vandaag met diverse vormen van tuinstraten. De Green Deal Tuinstraten wil een versnelde ontwikkeling mogelijk maken zodat Vlaanderen tegen 2030 minstens duizend tuinstraten telt.

Op verschillende plekken in Vlaanderen is er de voorbije jaren geëxperimenteerd met tuinstraten. Dat zijn straten waarer een nieuwe balans is tussen vergroening, waterinfiltratie, verbinding tussen de bewoners en zachte mobiliteit. Deze initiatieven zijn momenteel nog erg verspreid. De initiatiefnemers van de Green Deal Tuinstraten willen alle kennis en ervaringen van steden, gemeenten, burgercollectieven en andere geïnteresseerden met elkaar gaan verbinden en delen.  

Het doel is om tegen 2030 minstens duizend tuinstratenin Vlaanderen gerealiseerd te zien. Een breed samenwerkingsverband van lokale besturen, intercommunales, vakverenigingen, regionale landschappen, middenveld, studiebureaus, ondernemers, academici, aannemers, boom- en  plantenkwekers vormt samen de ‘Green Deal Tuinstraten’. Deelnemers zetten hun schouders de komende jaren onder één of meerdere tuinstraten.

Green Deals in Vlaanderen zijn innovatieve groene samenwerkingsprojecten rond water, voedsel, circulaire economie en tal van andere thema’s. Deelnemers aan een Green Deal gaan een vrijwillige overeenkomst aan met de Vlaamse overheid. Ze ondernemen duurzame acties en leren van elkaar.

Op 16 april vindt een online webinar plaats en op 24 april staat een lezing over tuinstraten op het programma van het Congres Publieke Ruimte.

Meer info: Green Deal Tuinstraten

 

Bron foto: Betrokkenheid van bewoners is een belangrijke succesfactor bij het realiseren van een tuinstraat. © Commons Lab

Gerelateerde artikels