arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Eten doe je in Rijnvliet op straat

3 min. leestijd
Rijnvliet heeft een voedselbos middenin de woonwijk. © Felixx

Rijnvliet, de Eetbare Woonwijk in Utrecht, won de Innovation in Politics Award 2021, een internationale onderscheiding. Intussen is het groen in de eerste eetbare woonwijk van Nederland al flink gegroeid.

Voedselproductie en wonen komen hier samen. De wijk heeft een centraal gelegen voedselbos van 15.000 m², met diverse soorten fruit, bessen en kruidn maar ook in de straten groeien fruitbomen. De openbare ruimte is volledig ingericht op basis van voedselbosprincipes, met zeven lagen vegetatie die de biodiversiteit ondersteunen

Rijnvliet is een nieuwe woonwijk in Utrecht. Het is onderdeel van het uitbreidingsgebied Leidsche Rijn dat voorziet in 1000 nieuwe grondgebonden woningen. Het masterplan is ontwikkeld door DeZwarteHond. Felixx ontwierp de openbare ruimte in het gebied als een eetbaar, educatief landschap. De inrichting is gebaseerd op de principes van voedselbosbouw en ontwikkeld in samenwerking met bewoners en Æ - Food Forestry Development.

Participatief co-ontwerp

De gemeente Utrecht streeft naar een gezonde toekomst voor de stad door te zorgen voor hoogwaardig openbaar groen. Toen de bewoners een stedelijk voedselbos voor Rijnvliet voorstelde, werd dit voorstel omarmd door de gemeente en meegenomen in de ontwerpfases. Samen met de gemeente is een bijzonder concept voor de openbare ruimte uitgewerkt: al het groen is eetbaar voor mens, plant of dier.

Vandaag bestaat de openbare ruimte van Rijnvliet uit een voedselbos van 15ha groot met meer dan duizend (fruit-)bomen en 220 verschillende (sub)soorten eetbare planten, bloemen, kruiden en struiken. De hele wijk is zo ingebed in een productief landschap en integreert drie waarden: voedselproductie, gebruik en natuur.

Zeven lagen van het voedselbos

De sferen zijn opgebouwd uit meerdere lagen planten, die samen een geïntegreerd ecosysteem vormen. De verschillende soorten vegetatie en soorten trekken insecten en organismen aan die elkaar versterken. Er zijn zeven lagen:

  1. Het bladerdak, bestaande uit originele en beplante grote bomen.
  2. Lage bomen, bestaande uit kleinere bomen of halfstammen.
  3. Struiklaag van fruit en bessenstruiken.
  4. Kruidlaag van meerjarige groenten en kruiden.
  5. Bodembedekkers, een laag planten die zich horizontaal verspreidt.
  6. Ondergrondse laag van planten die wortels of knollen produceren.
  7. Klimmers, een verticale laag klimplanten.

 

Naast recreatieve voordelen, versterkt het groen de ecosysteemdiensten van het gebied, waaronder waterbeheer, vermindering van hitte en reiniging van de lucht. De overvloedige groene en blauwe ruimten zijn harmonieus samengevoegd met de gebouwde omgeving. De kwaliteit van leven wordt verbeterd door het bieden van een rijke natuurervaring, een grote biodiversiteit en een uitgebreide habitat voor vogels, vleermuizen en andere soorten.

Wil je weten welke soorten bomen er allemaal te vinden zijn in de wijk? Bekijk dan de Bomenkaart, hierop kun je zien waar je alle eetbare bomen kunt vinden, wat je ervan kunt eten en wanneer je kunt oogsten.

 

Bron tekst: Felixx

Bron foto: Rijnvliet heeft een voedselbos middenin de woonwijk. © Felixx

Gerelateerde artikels