Na de Mijnsite in het Belgische stadje Beringen in 2020, wint Le Jardin Extraordinaire in de Franse metropool Nantes de tweede editie van de European Green Cities Award. De wedstrijd is een initiatief van de European Nurserystock Association (ENA) en kadert in het Europese promotieproject ‘Green Cities Europe’.
Le Jardin Extraordinaire, van oude steengroeve naar weelderig park met adembenemende uitzichten
Le Jardin Extraordinaire in Nantes is een attractie geworden. De oude Miséry-steengroeve werd getransformeerd tot een buitengewoon weelderige tuin. Een rijk plantenpallet van boomvarens, eeuwenoude klimop en bananenbomen zorgen voor een exotische sfeer, aangepast aan het reeds bestaande microklimaat op de site. Een wandeling met 7 adembenemende uitkijkpunten verbindt het park met het levendige district Chantenay van Nantes.
De jury was duidelijk. Dit toekomstbestendig concept omarmt de economische en culturele aantrekkelijkheid van Nantes en brengt mensen samen in een sociale omgeving. Le Jardin Extraordinaire is een perfect voorbeeld van nauwe samenwerking tussen landschapsarchitecten en kwekers. De integratie van biodiversiteit, een doordachte plantenkeuze en een waterval als eyecatcher zijn innovatief en passen perfect in het bestaande landschap.
Le Jardin Extraordinaire nam het in deze wedstrijd op tegen 12 projecten uit België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Polen, Portugal en Zweden.
Een overzicht van de 13 genomineerde projecten en de 15 juryleden => https://thegreencities.eu/award/.
Kortrijk Weide vertegenwoordigde België dit jaar
Vorig jaar won België de European Green Cities Award met het project De Mijnsite te Beringen. Dit jaar vertegenwoordigde Kortrijk Weide ons land. Het stadsvernieuwend totaalproject Kortrijk Weide vormde een oude en verlaten site van de NMBS om tot een bruisende omgeving waar verschillende functies samenkomen. Dit alles op een 5-tal minuten wandelen van het station en het stadscentrum. Het park wordt hoofdzakelijk extensief uitgebaat en zorgt vlak aan de Leie voor extra biodiversiteit, waterbuffering en verkoeling voor de burgers.
Europarlementariërs engageren zich als ambassadeur voor het Green Cities-project
De prijsuitreiking vond plaats tijdens de online European Green Cities Conference. Landschapsarchitecten en andere belanghebbers in openbaar groen over heel Europa zagen hoe Europarlementariërs Norbert Lins, voorzitter van het commissie voor landbouw en plattelandsontwikkeling, en César Luena, ondervoorzitter van de commissie voor omgeving, volksgezondheid en voedselveiligheid, het belang van groenere steden als onderdeel van de Europese Biodiversity Strategy onderschreven.
Gevolgen van klimaatverandering hebben een negatieve invloed op onze leefomstandigheden, deze effecten zullen alleen maar slechter worden. We moeten natuur en groene oplossingen in steden omarmen om zo steden weerbaarder te maken. Daarom steun ik ambitieuze en verbindende projecten rond stadsbiodiversiteit en groenere stadsinfrastructuren.
César Luena, ondervoorzitter van de commissie voor omgeving, volksgezondheid en voedselveiligheid in het Europees Parlement
Al heel lang, misschien te lang, worden steden en platteland gezien als tegenovergesteld. Alleen als we erin slagen om meer plattelands naar de stad te brengen en meer stad naar het platteland, kunnen we opboksen tegen de grote uitdagingen van deze tijd.
Norbert Lins, voorzitter van het commissie voor landbouw en plattelandsontwikkeling in het Europees Parlement
‘Green Cities Europe’-project bereikt meer dan 300 Europese steden
De European Green Cities Conference en Award is een initiatief van het project ‘Green Cities Europe’. Dit platform stimuleert de vergroening van de publieke ruimte met innovatieve ideeën en het verspreiden van informatie op basis van wetenschappelijk onderzoek en technische expertise.
De activiteiten focussen op 5 pijlers: gezondheid, klimaat, economie, biodiversiteit en sociale cohesie. Het project is een initiatief van de European Nurserystock Association (ENA) en boomkwekerijfederaties in België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Polen, Portugal en Zweden. Het project loopt in deze 13 landen, die samen meer dan 300 Europese grootsteden vertegenwoordigen.
Het Green Cities-project is de plek om te leren en ervaren wat groen in de stad kan doen. Een groene omgeving is onmisbaar voor een gezonde maatschappij. Bomen en planten vormen een aanzienlijke bijdrage tegen hittestress, luchtvervuiling, overstromingen en biodiversiteitsverlies binnen en buiten de stad.
Henk Raaijmakers, Voorzitter ENA.