arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Green Deal ‘Natuurinclusieve parkeerterreinen’ gestart

3 min. leestijd
Parking Deusjevoo © Ebema LivingCity

Bijna zestig organisaties – waaronder bedrijven, scholen, steden en gemeenten – verbinden  zich ertoe meer natuur te voorzien op zoveel mogelijk parkeerterreinen in Vlaanderen. Op 11 januari ondertekenden zij in Gent de Green Deal Natuurinclusieve Parkeerterreinen. Het vergroenen van parkeerterreinen is belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering en helpt de achteruitgang van wilde bestuivers, zoals bijen, vlinders en zweefvliegen, tegen te gaan. Deze Green Deal is een initiatief van het Departement Omgeving en de organisaties Natuurbuur en Natuurpro. Onder de deelnemers bevinden zich bekende namen met veel parkeerruimte op hun terrein zoals  baggergroep Jan De Nul, supermarktketen Colruyt Group en steden als Mechelen en Gent.

Vandaag zijn nog veel parkeerterreinen nagenoeg volledig verharde vlaktes die een grote oppervlakte inpalmen. Ze sluiten de bodem volledig af, verstoren de waterbalans (met droogte en overstromingen tot gevolg) en vormen op geen enkele manier een geschikte habitat voor dieren. Verharde oppervlakten dragen ook bij aan het hitte-eilandeffect.  “Parkeerterreinen smeken dus om een groene opknapbeurt. Door op de verharde terreinen meer ruimte te maken voor natuur, krijgt de biodiversiteit een boost. Bodemfuncties worden hersteld en het risico op wateroverlast neemt af. Groen biedt ook verkoeling in de zomer. Kortom parkeerterreinen vergroenen is belangrijk in de strijd tegen klimaatopwarming, een potentieel dat tot nu toe onderbenut bleef”, zegt Ann Heylens, woordvoerder van het Departement Omgeving. 

De Green Deal ‘Natuurinclusieve parkeerterreinen’ maakt deel uit van het Vlaams Actieplan Wilde Bestuivers 2022-2030, dat de afname van wilde bestuivers tegengaat. Daarom ligt een belangrijke focus op biodiversiteit en het creëren van ruimte voor wilde bestuivers De biodiversiteit verhogen kan door bomen en heggen te planten als afscheiding, planten te kiezen die nuttig zijn voor bestuivers en ruimte te voorzien voor nestkasten of insectenhotels. Waterdoorlatende materialen en wadi’s laten het water toe weer in de grond te sijpelen. 

Na de ondertekening gaan de 59 deelnemers,aan de slag met hun engagement.  Ze komen regelmatig samen in een lerend netwerk waar kennis, ideeën en oplossingen gedeeld voor het vergroenen van parkeerterreinen. Ook mogelijke hindernissen worden besproken, zoals het beheer en de monitoring nadien, of het motiveren van belanghebbenden.  De opgedane kennis vormt dan de basis voor een draaiboek voor natuurinclusieve aanleg van parkeerterreinen.

Meer info over de Green Deal Natuurinclusieve Parkeerterreinen.

 

Bron foto: Parking Deusjevoo © Ebema LivingCity

Gerelateerde artikels