arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene schaduwkaart voor Nederland

De Groene Schaduwkaart voor Nederland. © Cobra Groeninzicht

In een veranderend klimaat worden de gevolgen van hete zomers steeds meer voelbaar. Bij heel wat besturen staat de aanleg van bijkomend groen in woongebieden daarom hoog op de agenda.

Groenvoorziening, en in het bijzonder bomen, zorgt voor schaduw en verkoeling. Om de meest hittegevoelige plekken te detecteren en op die manier te bepalen waar schaduwrijk groen het meeste impact heeft, ontwikkelde Cobra Groeninzicht de groene schaduwkaart voor Nederland.

‘Groene schaduw is de schaduw die geworpen wordt door vegetatie en met name bomen. Grijze schaduw is afkomstig van gebouwen’, zegt Dirk Voets van het Remote Sensing Team. ‘En laten we wel wezen: groene schaduw is een stuk prettiger dan grijze schaduw. Al is grijze schaduw uiteraard fijner dan geen schaduw’.

De groene schaduwkaart geeft een overzicht voor heel Nederland en is uitgerekend per oppervlakte van 25 bij 25 centimeter en geaggregeerd op buurtniveau. De kaart toont in één oogopslag dat vooral op de Veluwe en in de steden met stadsparken en bomenrijke straten heel wat groene schaduw te vinden is. De data zijn sinds kort gratis beschikbaar in de Klimaateffectatlas. Zelfs tot op het niveau van wandel- en fietspaden is een onderscheid terug te vinden tussen groene en grijze schaduw.

Intussen is ook voor Vlaanderen een Groene Schaduwkaart in ontwikkeling. Via Openbaargroen.be blijf je op de hoogte wanneer die beschikbaar komt.

 

Bron afbeelding: de Groene Schaduwkaart voor Nederland. © Cobra Groeninzicht

Gerelateerde artikels