arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenspecialist aan het woord: Bart Backaert

3 min. leestijd
Een zelfportret tussen de prachtige harlekijn orchis © Bart Backaert

In de rubriek Groenspecialist aan het woord maak je kennis met de grote verscheidenheid aan mensen die beroepshalve actief zijn in de groensector. Deze keer geven we het woord aan Bart Backaert, hoofdbrigadier Team Groen van de Stad Aalst.

Bart Backaert is al meer dan veertig jaar actief in het beheer en onderhoud van openbaar groen. Bij denkprocessen over nieuw beheer en onderhoud hanteert hij de vijf E’s : Ecologie, Economie, Esthetiek, Educatie, Erfgoed. Bart reist de wereld rond op zoek naar bijzondere bomen, tuinen, parken en natuurgebieden. Vanaf begin 2025 gaat hij met pensioen.

Bart, op welke manier ben je met openbaar groen bezig?

Ik ben hoofdbrigadier van het Team Groen bij de stad Aalst. Openbaar groen is mijn beroep en mijn passie. 

Hoe ervaar je zelf het belang van planten, natuur en openbaar groen in jouw eigen woon- of werkomgeving?

Als kind was ik reeds  gefascineerd door groen en natuur, we hadden thuis een wilde stadstuin waar ik mijn kinderjaren in doorbracht. Mijn ouders stuurden mij naar de tuinbouwschool, in die tijd de grootste vijand van de natuur. Ik leerde er de stiel maar ook hoe ik het later niet ging doen. Vandaag heb ik een kleine ‘stadsjungletuin’, en tracht ik van de stad een groene leefbare omgeving maken. Ik hou ervan om bijzondere soorten te gebruiken. Mijn slogan is: ‘De natuur terug sexy maken’.  

In welk park of groengebied in België kom je graag?

Ik kom graag in het geografisch arboretum van Tervuren, de plantentuin van Meise en de Brusselse parken. Ik hou van botanische collecties in een mooi historisch kader.

Heb je een lievelingsboom en waarom is die voor jou bijzonder?

Ik heb niet echt een lievelingsboom maar ben wel gefascineerd door het fenomeen ‘Tanzlinde’, dit zijn dorpsbomen (lindes) die gesnoeid worden in verschillende etages die op hun beurt gedragen worden door een pergola-achtige structuur. Op of onder die structuren wordt een dansvloer gelegd waar tijdens  meifeesten wordt gefeest en gedanst. Na het maken van een bomenreis door Duitsland, waar dit fenomeen nog veel voorkomt, groeide het idee om dit soort bomen ook in Aalst aan te planten en dit is intussen gebeurd. Nu rest  alleen nog de infrastructuur om de bomen feestklaar maken.

Waaraan moeten ontwerpers en / of gemeentebesturen volgens jou (meer) aandacht besteden op vlak van openbaar groen?

Het is belangrijk om te investeren in degelijke ondergrondse standplaatsen om bomen oud te laten worden. Niet de kwantiteit maar de kwaliteit telt. We moeten meer zorg dragen voor bestaande bomen en jonge bomen ruimte geven om monumentaal te laten uitgroeien.

Daarnaast is het van belang om te leren denken vanuit natuurlijke successie: geen climaxsoorten aanplanten in pionierssituaties. En we moeten ons bewust zijn van de bodem als basis van alle plantenleven. De meeste bodems zijn bij de aanleg verdicht en soms gaat de groenaannemer met z’n kniklader of minigraver nog meer schade aanrichten.

Wat kunnen mensen volgens jou zelf doen voor de natuur in hun eigen omgeving?

Zo weinig mogelijk, stoppen met banaal onderhoud en genieten van de diversiteit die zich spontaan aanbied als je minder onderhoudt. Gebruik je zintuigen, niet je handen!

 

Bron foto: Een zelfportret tussen de prachtige harlekijn orchis © Bart Backaert

Gerelateerde artikels