arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenspecialist aan het woord: Reinhardt Strubbe

3 min. leestijd
Reinhardt Strubbe © Sofhie Legein – gemeente Koksijde

In de rubriek Groenspecialist aan het woord maak je kennis met de grote verscheidenheid aan mensen die beroepshalve actief zijn in de groensector. Deze keer geven we het woord aan Reinhardt Strubbe, bioloog bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Reinhardt is betrokken bij meerdere projecten in de Vlaamse kustduinen en het beheer van invasieve planten. Momenteel coördineert hij het LIFE DUNIAS-project, waarbij langs de volledige Vlaamse kustlijn woekerplanten worden verwijderd (www.natuurenbos.be/lifedunias ). In zijn vrije tijd is Reinhardt vaak in zijn ecologische tuin te vinden of doet hij aan natuurstudie en -fotografie. Reinhardt is ook een fervent reiziger, waarbij hij Europa op een avontuurlijke manier verkent met de rugzak en zijn camera.

Dag Reinhardt, op welke manier ben je met openbaar groen bezig?

Aan de kust ben ik betrokken bij projecten om de duinnatuur te herstellen. Zo hebben we in het Westhoekreservaat een groot duingebied terug vrijgemaakt van vegetatie om het oorspronkelijke duinenlandschap en de bijhorende biodiversiteit te herstellen. Momenteel bestrijden we, via het LIFE DUNIAS-project,  exotische woekerplanten in duindomeinen langsheen onze kust. We pakken, samen met heel wat partners, invasieve soorten aan zoals de rimpelroos (Rosa rugosa) en de mahonie (Berberis aquifolium). Deze planten komen vaak van andere continenten en belanden in onze duinen. Daar breiden ze zich razendsnel uit, tot wel 1 meter per jaar. Als gevolg wordt de streekeigen natuur verdrukt en worden de duinen ontoegankelijker.  Met LIFE DUNIAS geven we de duinen weer ademruimte en kan de inheemse natuur zich lokaal herstellen. Het project focust niet enkel op het verwijderen van de woekerplanten. We zetten daarnaast sterk in op sensibilisatie:  zowel van gemeentebesturen, privé tuiniers en de professionele tuinbouwsector. We geven bijv. gratis tuinadvies op maat aan eigenaars van tuinen  die grenzen aan duindomeinen, we organiseren  tal van opleidingen over woekerplanten voor natuurgidsen, leerlingen groenmanagement, studenten biologie en we betrekken kuststeden en -gemeentes én  tuin- en plantencentra (die vaak de bron vormen van de vervelende planten)  in het project. Mocht iemand zich herkennen in bovenstaande doelgroepen: contacteer me gerust via reinhardt.strubbe@vlaanderen.be voor een vrijblijvende kennismaking!

Hoe ervaar je zelf het belang van planten, natuur en openbaar groen in jouw eigen woon- of werkomgeving?

Een groene omgeving is voor mij heel belangrijk. Ik woon in een landelijke omgeving en heb een grote natuurlijke tuin waar ik me volledig kan op uitleven. Gras maaien met de zeis, hooi maken en tot balen persen met een zelfgemaakte balenpers, bomen knotten, ... dat zijn zaken die mij veel energie geven. Ik merk dat mensen enorm genieten van de natuur in de buurt, om te wandelen, joggen, fietsen, aan natuurstudie te doen,.. Dat toont aan dat zowel overheden als lokale besturen daar nooit genoeg op kunnen inzetten!

In welk park of groengebied in België kom je graag?

Moeilijke vraag. België heeft heel wat  prachtige natuurdomeinen! Aan onze kust is het natuurdomein Ter Yde een persoonlijke favoriet. Hier kan je vele types duinen aantreffen, samen met  enorm veel beschermde planten en dieren. In juni kan je er bijvoorbeeld genieten van vele orchideeën in bloei en op warme avonden van de concerten van de zeldzame rugstreeppad.

Heb je een lievelingsboom en waarom is die voor jou bijzonder?

Berkenbomen zijn ongetwijfeld mijn favoriete bomen. Ik heb hier heel wat herinneringen aan. Na mijn studies biologie heb ik in 2014/2015 nog een half jaar verder gestudeerd in Zweden. Ook deed ik heel wat reizen in Scandinavië. Berken zijn daar, zeker in Zweeds Lapland, een emblematische soort die je overal tegenkomt. De berk heb ik er enorm leren appreciëren. Enerzijds is de bast een wondermiddel om snel een vuurtje te maken, zelfs bij nat weer. Hout van de berk is energetisch gezien éen van de beste houtsoorten die er zijn. En anderzijds is er het uitzicht van de berk:  met zijn witte stamkleur is de berk een buitenbeentje wat hem herkenbaar en uniek maakt. In het najaar kleuren de bladeren dan weer geel/oranje. Beeld je maar eens een toendra in die al volledig oranjerood verkleurd is met daaraan grenzend een berkenbos met groengele en oranje blaadjes. Dat is gewoon prachtig om in te wandelen!

Waaraan moeten ontwerpers en / of gemeentebesturen volgens jou (meer) aandacht besteden op vlak van openbaar groen?

In kader van LIFE DUNIAS geven we het advies aan gemeenten om in te zetten op inheems plantgoed. We ontwikkelden een charter dat we aan alle kustgemeentes voorleggen om uitheemse woekerplanten op hun groendomeinen te verwijderen en volop de kaart te trekken van inheemse streekeigen soorten.

Wat kunnen mensen volgens jou zelf doen voor de natuur in hun eigen omgeving?

Een belangrijke boodschap die we meegeven is om geen tuinafval te dumpen in de natuur. Dit lijkt misschien onschuldig maar kan helaas grote gevolgen hebben voor de natuur! Na een tijd zullen, op de plaats van het gedumpte tuinafval, planten groeien die zich razendsnel uitbreiden en onze eigen natuur verdringen.

Een andere tip: een gazon hoeft niet iedere week gemaaid te worden. Een strak gemaaid gazon is voor heel wat planten en dieren als een kale woestijn. Uiteraard begrijp ik dat mensen graag een stukje gras korthouden als terras of speelzone voor kinderen, maar ergens een klein perkje laten uitgroeien is slechts een kleine moeite. Het is verbluffend welke biodiversiteit zelfs in een klein tuintje te vinden is als je de kruiden eens laat uitgroeien in de maanden mei en juni. Soorten als margriet, biggenkruid, knoopkruid,.. trekken heel wat vlinders en andere bestuivers aan. Dat is een gratis natuurdocumentaire in je tuin: genieten van dieren die er op bezoek komen en het mooie kleurenpallet van alle planten die in bloei staan!

 

Bron foto: Reinhardt Strubbe © Sofhie Legein – gemeente Koksijde

Gerelateerde artikels