arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenspecialist aan het woord: Sam Claessens

3 min. leestijd
Sam Claessens © Jonas Verhulst

In de rubriek Groenspecialist aan het woord maak je kennis met de grote verscheidenheid aan mensen die beroepshalve actief zijn in de groensector. Deze keer geven we het woord aan Sam Claessens, coördinator groenbeheer van ZOO Planckendael in Mechelen waar hij een team van elf hoveniers leidt.

Sam, op welke manier ben je met openbaar groen bezig?

Met ons team maken we van ZOO Planckendael een park waar mensen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kunnen rondlopen. Het blijft een park, dus houden we uiteraard ook de wandelwegen netjes en organiseren we de afvalophaling. We zorgen niet alleen voor de talrijke bomen, struiken en bloemen, maar ook voor de exotische planten in de Aziëserre, de kweek van eucalyptus voor onze koala’s, de waardplanten voor de vlinders en de aankleding van talrijke verblijven.  

Hoe ervaar je zelf het belang van planten, natuur en openbaar groen in jouw eigen woon- of werkomgeving?

Ik ben heel graag buiten en kan ongelooflijk genieten van de pracht van planten en hun interactie met dieren.

In welk park of groengebied in België kom je graag? Waarom?

Ik wandel heel graag in een bos. Ook in een natuurgebied met open vlakten en graslanden word ik gelukkig, en dan in het bijzonder in het natuurreservaat De Zegge in Geel. Dat is een beschermd natuurgebied van 111 hectare. Het is een kwetsbaar paradijs voor zeldzame planten, vogels, amfibieën en reptielen, en één van de weinige plaatsen in België waar je nog een unieke moerashabitat vindt. Het is eigendom van ZOO Antwerpen en enkel toegankelijk voor groepen.

Waaraan moeten ontwerpers en / of gemeentebesturen volgens jou (meer) aandacht besteden op vlak van openbaar groen?

Ik ben ervan overtuigd dat openbaar groen zo autochtoon mogelijk moet worden aangelegd met respect voor de omgeving en de historiek. De waterhuishouding is hier van levensbelang.

Wat kunnen mensen volgens jou zelf doen voor de natuur in hun eigen omgeving?

Ik ben een tegenstander van chemische bestrijdingsmiddelen en ik ben ervan overtuigd dat je mooie dingen kan creëren met een slimme en natuurlijke aanpak. Probeer af te stappen van het typische, strakke tuinontwerp en geniet van de pracht van onze kostbare natuur. Zo krijg je waardevolle interacties tussen planten en dieren.

 

Bron foto: Sam Claessens © Jonas Verhulst

Gerelateerde artikels