arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe laten we kinderen terug meer buiten spelen?

2 min. leestijd
Buiten spelen © Oleksandr Pidvalnyi / Pixabay

In 10 jaar tijd zakte het aantal buitenspelende kinderen in Vlaanderen met 37 procent. Dat is een probleem, want buitenspelen is belangrijk: kinderen leggen sociale contacten, leren hun grenzen kennen, bewegen meer en maken plezier.

Om deze daling te onderzoeken, vroeg Kind & Samenleving in vijf stedelijke buurten meer dan 120 kinderen naar hun favoriete speelplekken, drempels die zij ervaren en de rol van hun ouders.

Uit het onderzoek blijkt dat er soms simpelweg te weinig speelplekken zijn. De speelplekken die er zijn, blijken niet altijd geschikt voor alle leeftijdsgroepen. Veel verkeer in de buurt zorgt daarnaast voor hinder: speelplekken zijn daardoor moeilijker bereikbaar en op straat spelen gaat vaak niet.

Alleen spelen, vinden kinderen bovendien minder leuk. Dat maakt het belangrijk dat er veel andere kinderen in de buurt wonen. Verder is het vertrouwen van ouders in de sociale controle op straat van belang. Om het buitenspelen te redden, moeten drempels worden verlaagd. Lokale besturen, jeugd- en sportverenigingen, ouders en buurtgenoten kunnen daaraan bijdragen.

Wie meer wil weten, vindt hier een artikel. Het volledige onderzoek van Kind & Samenleving, een samenvatting van het onderzoek en een inspiratiegids voor lokale besturen vind je hier.

 

Bron tekst: Kenniscentrum Vlaamse Steden

Bron foto: illustratiebeeld © Oleksandr Pidvalnyi / Pixabay

Gerelateerde artikels