arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

HOGENT breidt Vinderhoutse bossen uit met 3340 m²

2 min. leestijd
Illustratiebeeld © DC Studio / Freepik

HOGENT compenseert dit plantseizoen 1800 m² gekapt bos met 5400 m² nieuw bos. Deels op de eigen campus, deels op privé-grond vlakbij de Vinderhoutse bossen. Elke boom die geplant wordt is een weloverwogen keuze. Zowel naar locatie, soort en manier van aanplanten. Daar zorgt een sterk team van groenbeheerders, onderzoekers en studenten aan HOGENT voor.

Meer dan 30 studenten en medewerkers van HOGENT trekken woensdag 29 januari gewapend met werkhandschoenen en spades richting Drongen. Ze zullen er samen afwerken wat mevrouw Chris Monten op haar privégrond begonnen is: de aanplant van 633 bomen. De twee partijen vonden elkaar via boscompenseren.be: een Vlaamse marktplaats waar partijen die bos moeten compenseren in contact komen met bebossers.

HOGENT koos heel bewust voor de aanplant op de aan de Vinderhoutse bossen aanpalende grond van mevrouw Monten. ‘Door rondom de waardevolle oude boskern aan te planten, maak je de deze groter. En hoe groter een bos, hoe groter het leefgebied van dieren en planten en hoe hoger de biodiversiteit’, zegt An De Schrijver, onderzoeker en docent ecologie en natuurbeheer aan HOGENT. Mevrouw Monten benadrukt wel dat het bos op privé- grond staat en niet toegankelijk is voor wandelaars.

De aanplant gebeurt volgens de Miyawaki-methode, ontwikkeld door de gelijknamige Japanse botanicus. An De Schrijver: ‘We kiezen voor een ecologisch waardevolle aanplant met inheemse boomsoorten. We beschermen de jonge boompjes ook tegen reeënvraat door er een netje omheen te doen. Tegelijk doen we dit samen en wakkeren we intern de interesse voor biodiversiteit aan bij studenten en collega’s. Chocolademelk en cake moeten er de goesting in houden want het belooft regenachtig te worden.’

 

Meer informatie

Herstel van biodiversiteit is een onderzoeksthema van het onderzoekscentrum AgroFoodNature van HOGENT. Hier vind je alle projecten.

Iets in deze richting als studiekeuze? Informeer je via de bachelor agro- en biotechnologie, richting groenmanagement

 

Bron foto: Illustratiebeeld © DC Studio / Freepik

Gerelateerde artikels