arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoop voor de Sycamore Gap Tree

2 min. leestijd
De Sycamore Gap Tree was wereldberoemd. © ClementP.fr / Wikimedia Commons

28 september 2023 was een zwarte dag voor Britse natuur- en erfgoedliefhebbers. Vandalen hadden de nacht voordien de wereldberoemde Sycamore Gap Tree omgelegd, een van de bekendste bomen van Groot-Brittannië. Tot de dag van vandaag blijft het een mysterie wie verantwoordelijk is.

De eeuwenoude esdoorn stond vlak bij de Muur van Hadrianus in een spectaculair landschap. Omringd door bergen was de boom bijzonder fotogeniek. Jaarlijks bezochten heel wat mensen de boom om het unieke beeld vast te leggen. Een scène in de film Robin Hood: prince of thieves met Kevin Costner maakte de boom wereldberoemd en in 2016 werd hij ook verkozen tot boom van het jaar.

Na de ontdekking van het vandalisme schatte de directeur van National Trust in dat er een kans bestond dat de boom zou kunnen hergroeien. Hij meldde dat de stronk van de boom nog gezond is en dat ze door een bepaalde vorm van bosbeheer ervoor kunnen zorgen dat er opnieuw scheuten uit de stronk komen. Tegelijk werden de laatste twijgen en zaadjes gered door ze te enten. Daarbij worden verse wortels verbonden aan levende twijgen van dezelfde soort zodat de twee aan elkaar groeien en samen een grotere, levende jonge boom vormen.  

Die techniek blijkt 5 maanden later succesvol te zijn. Uit 20 twijgen hebben wetenschappers 9 geënte planten kunnen halen. Op een geheime locatie in Devon staan er bovendien 40 tot 50 zaailingen. Pas binnen 3 jaar zal de National Trust met zekerheid kunnen zeggen of een van de nakomelingen gezond genoeg is om de volgende Sycamore Gap tree te worden.  

Meer info: https://www.nationaltrust.org.uk/visit/north-east/hadrians-wall-and-housesteads-fort/next-steps-for-the-sycamore-gap-tree

 

Bron foto: De Sycamore Gap Tree was wereldberoemd. © ClementP.fr / Wikimedia Commons

Gerelateerde artikels