'Park Belle-Vue Leuven' wint de prijs 'Fietsinfrastructuur in Vlaanderen 2021'! De prijs werd uitgereikt door Stad en Architectuur en Fietsberaad Vlaanderen. Alle genomineerde projecten en bovendien inspirerende fietsinfrastructuur uit alle hoeken van de wereld zijn nog tot 6 november te zien in de Expo: Ride a Bike! Reclaim the City in Tweebronnen in Leuven.
Stad en Architectuur en Fietsberaad Vlaanderen willen met de wedstrijd Vlaamse fietsinfrastructuurprojecten onder de aandacht brengen, projecten die aantonen hoe steden en gemeenten leefbaarder worden door in te zetten op fietsvriendelijke infrastructuur.
De jury heeft zich in haar oordeel vooral laten leiden door de vraag welk project het meest voorbeeldig is om de stedelijke – maar evengoed dorpse - mobiliteitsopgaven van de toekomst aan te pakken. Park Belle-Vue van ARTGINEERING (architect Stefan Bendiks), H+N+S landschapsarchitekten en opdrachtgever Stad Leuven overtuigde “omdat het heeft aangetoond dat kwalitatief wonen op een drukke centrale plek in de stad perfect kan samengaan met het integreren van groen en het verlangzamen of terugdringen van autoverkeer”, zo stelt de jury.
De jury bestond uit Peggy Totté (stedenbouwkundige, artistiek coördinator Architectuurwijzer), Julie Mabilde (Team Vlaams Bouwmeester), Wies Callens (Vlaamse fietsersbond), Wout Baert (Fietsberaad Vlaanderen) en Wouter Nilis (vennoot architectenbureau T’Jonck-Nilis, bestuurder S&A).
Tentoonstelling
De wedstrijd werd georganiseerd naar aanleiding van de internationale tentoonstelling ‘Ride a Bike! Reclaim the City’ van het Duitse Architectuurmuseum DAM uit Frankfurt am Main die Stad en Architectuur naar Leuven bracht. Inspirerende fietsinfrastructuurprojecten uit alle hoeken van de wereld tonen er hoe kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur en fietsvriendelijke stadsplanning kunnen leiden tot een meer duurzame en sociale stad. Zes modelsteden waaronder Kopenhagen, New York en Oslo, en een reeks architectuurprojecten die fietsmobiliteit bewust integreren, inspireren om in de toekomst meer mensen op de fiets te krijgen. Bovendien krijg je 22 architecturale projecten te zien die fietsmobiliteit bewust integreren in het stadsontwerp. Je vindt er geslaagde voorbeelden van fietsbruggen en fietswegen maar ook autoluwe wijken of ingenieuze oplossingen voor het fietsparkeren. Bijzonder zijn ook de voorbeelden die tonen hoe fietsmobiliteit inmiddels ingang vindt in het ontwerp van woningen en kantoren.
Ook de tien genomineerde projecten van de wedstrijd rond Vlaamse fietsinfrastructuur zijn er te zien, waaronder twee Leuvense projecten: Park Belle-Vue en de Fietsspiraal. De tentoonstelling loopt nog tot 6 november.